Vyzkoušejte plněné žampiony. Skvělá delikatesa
Letní období je rájem pro houbaře. Při sběru hub musíme být opravdu obezřetní, některé houby mohou být nejedlé a některé dokonce i smrtelně jedovaté. I žampionů je mnoho druhů a některé z nich se ke konzumaci nehodí. Jaké žampiony jsou jedlé a jak je poznat?
Jedlý žampion se liší především typickou vůní po mandlích či anýzu, nejedlý žampion nemá žádnou specifickou vůni. Také při narušení kloboučku u jedlých žampionů se ono místo nezbarví, zatímco u nejedlých narušené místo nejprve zežloutne a pak zešedne, až se nakonec vrátí do původní podoby. Pokud nejste vášnivými houbaři, je lepší žampiony koupit v obchodě.
Plněné žampiony – recept
Plněné ampiony patří k nejznámějším úpravám a jsou skvělou chuťovkou nejen k vínu. Plnit se dají vším možným, nejtradičnější je náplň z mletého masa. Při správně zvolených ingrediencích může být tento pokrm skvělá delikatesa.
Co budeme potřebovat:
- 10 větších žampionů
- cibule
- vejce
- 250 g mletého masa
- strouhaný sýr na posypání – nejlépe eidam nebo gouda
- sůl
- pepř
- lžička italského nebo provensálského koření
- olej
Jak budeme postupovat:
Nejprve si předehřejeme troubu na 190 °C. Připravíme si plech, který vysteleme pečícím papírem. Žampiony očistíme, nožičky oddělíme opatrně od kloboučků, aby nám z kloboučku vznikla miska. V míse si připravíme masovou směs. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na jemno, přidáme mleté maso, a rozklepneme vejce. Nožičky ze žampionů nasekáme nadrobno a přidáme ke směsi, dochutíme kořením. Směs plníme až navrch do připravených žampionů a pokládáme na plech. Plech dáme do trouby a pečeme po dobu 20 minut. Potom poklademe na žampiony rovnoměrně nastrouhaný sýr a dopékáme po dobu alespoň 5 minut. Žampiony podáváme jako hlavní chod s brambory a tatarkou nebo jako jednohubky k dobrému vínu či pivu.
Diskuze je uzavřena.