Recept na hovězí na houbách
Hovězí maso na houbách patří k jídlům, které buď nejíte nebo ho prostě milujete. Silná masová chuť spolu s houbovým aroma vytvoří v výsledku naprosto neodolatelnou kombinaci.
Hovězí na houbách můžete připravit z předního i zadního masa, houby jsou vhodné čerstvé i sušené. Navíc je tento pokrm dost univerzální, pokud jde o přílohu – hodí se rýže, vařené brambory, těstoviny, houskový i bramborový knedlík.
Jak uvařit hovězí na houbách
Vzhledem k tomu, že cena hovězího masa není zrovna nízká, přijde mi rozumnější podusit si raději maso přední (krk, kližka, podplečí), samozřejmě ale můžete použít i plec, kýtu nebo roštěnec. Jaké suroviny budete ještě potřebovat?
Ingredience:
- 500 g hovězího masa
- 1 cibule
- 100 g anglické slaniny (nemusí být, ale hezký jídlo provoní)
- 1 hrst sušených hub nebo asi 250 g hub čerstvých (nejlepší jsou i hříbky nebo směs)
- 2 stroužky česneku
- olej
- sůl
- pepř
- kmín
- asi 500 ml hovězího vývaru (nebo voda)
- cca 1 lžíce hladké mouky na zahuštění
Postup:
Pokud máte sušené houby, polámejte je na menší kousky a namočte je v hrnku vody. Před použitím je sceďte, vodu můžete použít k podlití masa.
Cibuli nakrájenou na drobno osmahnete na oleji dozlatova. Přidáte na kostičky nakrájenou slaninu a necháte orestovat. Maso nakrájíte na porce (kostky, plátky – jak to máte rádi a jaké máte maso). Na cibulovém základu pak ze všech stran osmahnete, aby se povrch masa zatáhl. Maso podlijete vývarem nebo vodou, přidáte houby, sůl, pepř a kmín a zvolna dusíte pod pokličkou za pravidelného podlévání. Tato verze je pro ty, kdo nedají dopustit na pomalé dušení, kdy se rozpustí pojivo v mase, to krásně změkne a sos je úžasně silný, masový. Jestli ale nemáte čas dusit hovězí 1,5 – 2 hodiny, zvolte rychlejší variantu v tlakovém hrnci. Maso bude také měkké, přitom budete mít za hodinku uvařeno.
Když je maso měkké, omáčku si zahustíte nejlépe moukou rozšlehanou v trošce studené vody. Můžete si také připravit v kastrůlku jíšku, je to ale další tuk navíc. Nezapomeňte mouku ještě dobře provařit můžete podávat.