Zdravá kedlubnová polévka – Připravte si snadný recept
Kedlubnová polévka není příliš známá, přesto věřím, že když ji ochutnáte, stane se pro svou výjimečnou chuť a mnoho variací přípravy oblíbenou položkou ve vašem jídelníčku.
Kedlubnová polévka je zdravá a velmi jednoduchá na přípravu.Využijte zeleninu ze zahrádky a připravte si skvělou a lehkou jarní polévku. Chutná skvěle a je zajímavou obměnou klasických zeleninových polévek, které běžně vaříme. Pojďme si připravit lehkou jarní kedlubnovou polévku.
Doporučujeme: Recept na brokolicovou polévku
Recept na kedlubnovou polévku
Suroviny
- 2 kedlubny (velké)
- 1 cibule (velká)
- 2 stroužky česneku
- 1 jarní cibulka
- 1 mrkev
- 1 litr vývaru (zeleninový nebo drůbeží)
- kousek libečku
- sůl
- máslo (2 lžíce)
Postup přípravy
Nejprve si vše připravíme – jarní cibulku si pokrájíme na kolečka, česnek a cibuli nasekáme nadrobno, kedlubny oloupeme a nakrájíme na kousky, stejně jako mrkev. S takto připravenými ingrediencemi bude vše rychle hotové. Na másle v hrnci zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme jarní cibulku a česnek a necháme opékat asi minutu. Přidáme mrkev a kedlubny a vše restujeme po dobu 2 minut. Přilijeme vývar a přidáme libeček. Hrnec zakryjeme pokličkou a ztlumíme teplotu. Vaříme přibližně 20 minut do změknutí. Hotovou kedlubnovou polévku můžeme dozdobit nadrobno nasekanou pažitkou.
Tip: Kedlubny obsahují látku biotin, která přispívá ke zdravé pokožce a kvalitním vlasům.
Kedlubnový krém
Ingredience
- 3 kedlubny (velké)
- 1 cibule (malá)
- ½ litru vývaru (zeleninový)
- 300 ml mléka
- 200 ml smetany (30%)
- máslo (3 lžíce)
- sůl, muškátový oříšek, bílý pepř
Postup
- Nejprve si připravíme zeleninu: kedlubny oloupeme a nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme a také nakrájíme.
- Na másle v hrnci krátce orestujeme kedlubny i cibuli, přilijeme ohřátý vývar a mléko.
- Okořeníme připraveným kořením a necháme vařit do změknutí kedluben.
- Potom polévku odstavíme a rozmixujeme do hladka, nakonec přidáme smetanu.
- Hotovou polévku můžeme dozdobit řeřichou.
Doporučujeme: Květáková polévka