Recept na brokolicovou polévku

Brokolice je zelená příbuzná květáku. Obsahuje vysoké množství vitamínů, především C, E, B1, B2 a B9, a minerálů: draslíku, vápníku, fosforu a síry. Podle posledních výzkumů brokolice obsahuje i látky, které prý dokážou “opravit DNA” tak, že zabrání rakovinnému bujení. 

Brokolice je ale hlavně zelenina, z níž se vaří výborná polévka. Brokolicová polévka může být krémová nebo ne, se smetanou či bez ní, s krutony a dalšími přísadami, vždycky ale bude výborná, v zimě krásně zahřeje a doplní potřebné živiny. Jeden recept na polévku z brokolice najdete práv zde.

Krémová brokolicová polévka

Tato výživná polévka v zimě zahřeje a v létě s křupavým toastem poslouží jako lehký oběd. Připravte si na ni:

  • 1 brokolici
  • asi 700 g brambor
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 200 ml smetany na vaření
  • sůl, pepř, může být i muškátový oříšek

Postup

Brambory oloupeme a nakrájíme. Brokolici rozebereme na růžičky, košťál rozkrájíme na kousky. Vše dáme do hrnce, osolíme, zalijeme vodou a vaříme do měkka asi 20 minut. Když jsou brambory a brokolice měkké, odstavíme a tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký krém. V malém kastrůlku si z másla a mouky připravíme světlou jíšku a tu zamícháme do polévky. Prošleháme ji a chvíli dobře povaříme, aby nebyla v polévce cítit mouka. Nakonec zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem a případně také strouhaným muškátovým oříškem.

Připravte si chutnou rajskou polévku

Náš tip

Jestli se chystáte podávat brokolicovou polévku jako samostatný pokrm, doporučujeme trošku ji vylepšit. Nakrájejte si asi 100 gramů anglické slaniny nebo šunky od kosti a osmažte na lžičce oleje do křupava. Na plechu si zapečte plátek toastového chleba nebo veky posypané strouhaným sýrem (eidam, gouda, čedar). Polévku podávejte posypanou osmaženou slaninkou a se sýrovým toastem. Takto servírovanou brokolicovou polévku si určitě zamilujete.