Recepty

Jak připravit kvalitní a chutné lasagne

Lasagne jsou typický druh italských těstovin a jsou velmi oblíbené zvláště u mladších ročníků. Jídla z těstovin po italsku jsou prostě in. A kdo umí připravit opravdu dobré lasagne, je strávníky obdivován a chválen. 

Lasagne jsou těstoviny ve tvarů plátků dlouhých 8 cm a širokých 2,5 cm. Obvykle se zapékají s bešamelem a masovou směsí, nejčastěji s boloňskou omáčkou. Ale připravit se dají i jinak a my vás o tom přesvědčíme. Tentokrát vám nabízíme recept na skvělé lasagne s kuřecím masem, smetanou a špenátem.

Lasagne se špenátem a kuřecím masem

Nejprve se budeme věnovat přípravě samotných plátků lasagní. Pokud máte čerstvé lasagne, které jste si sami udělali nebo koupili v obchodě (to jsou ty v chladících boxech), nemusíte si je nijak předpřipravovat. Ty tvrdé (suché) z krabičky nejprve namočte do vody. Než si připravíte bešmel a směsi, s nimiž budete lasagne zapékat, stihnou změknout, aniž byste je předem vařili. Pak už se můžete pustit do práce.

Suroviny:

  • 12 – 15 plátků lasagní (podle velikosti pekáčku a podle počtu strávníků)
  • cca ½ kg kuřecích prsou
  • cca 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 cibule
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 špenátový protlak
  • směs italského koření (bazalka, oregano), možno i trošku grilovacího koření
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • ½ l mléka
  • 100 g strouhaného sýra podle chuti (eidam, gouda, čedar, mozzarella)
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • sůl, pepř
  • olivový nebo řepkový olej

Z másla a mouky si připravíte světou jíšku, zalijete studeným mlékem a prošleháte. Bešamel vaříte za stálého míchání do zhoustnutí.

Na lžíci oleje osmahněte na kostičky nakrájené kuřecí maso, okořeňte italským a případně i grilovacím kořením, osolte a opepřete. Potom zalijte smetanou a nechte asi 10 minut probublávat.

Cibuli nakrájejte najemno, osmahněte ji na lžíci oleje, přidejte špenátový protlak a nechte z něj vydusit vodu. Přidejte sůl, pepř a prolisovaný česnek.

Do vychladlého bešamelu zamíchejte strouhaný sýr a lžíci parmazánu. Pak čtvrtinu rozetřete na dno pekáčku a položte na něj plátky lasagní. Na lasagne navrstvěte kuřecí směs, špenát a opět bešamel. Znovu položte lasagne, maso, špenát a trochu bešamelu, na něj plátky lasagní a ty potřete zbytkem bešamelu. Navrchu ho bohatě posypejte parmazánem a můžete dát lasagne do předehřáté trouby zapéct asi na půl hodiny na teplotu 200 °C.

Previous ArticleNext Article