Připravte chutnou zelňačku, která zasytí i zahřeje

Polévka z kysaného zelí je v slovanském prostředí tak oblíbená, že při hledání na internetu najdete desítky různých variant. Zelňačka je polévka, díky níž je chladný zimní večer mnohem přívětivější. Navíc kysané zelí patří mezi zdroje vitamínu C a probiotik.

Někdo má rád zelňačku pikantní, proto přidává papriku a pálivější klobásu. Někdo má radši jemnější verzi se smetanou či mlékem. U nás se zelná polévka vaří s paprikovou klobásou, ale ne příliš pálivou, aby vynikla především chuť zelí. Mléko, houby ani sušené švestky do ní nepřidáváme, ale přesto je velmi chutná. Prozradím vám náš rodinný recept.

Chutná zelňačka podle starého rodinného receptu

Nejprve si připravte všechny suroviny. Na 4 porce budete potřebovat:

  • ½ kg kysaného zelí
  • 2 – 3 brambory
  • asi 200 g uzeného boku (nebo vývar z uzeného, například z žeber + hrst obraného masa)
  • 1 pikantní papriková klobása
  • 1 cibule
  • sádlo nebo olej 
  • 1 – 2 lžíce hladké mouky
  • sůl. pepř, kmín, bobkový list, mletá paprika

Předem si připravíme vývar z uzeného masa. do něj dáme vařit na kostky nakrájené oloupané brambory a klobásu. Přidáme sůl, pepř a kmín. Do jiného hrnce dáme vařit scezené pokrájené kysané zelí s bobkovým listem. Kyselé zelí vždycky vařte zvlášť, protože v kyselém prostředí brambory neuvaříte do měkka.

Na pánvičce si rozpusťte sádlo a na něm smažte cibuli nakrájenou na kostičky. Když začne karamelizovat, zasypejte ji moukou a připravte cibulovou jíšku. Na závěr v ní rozpusťte mletou červenou papriku.

Spojte zelí s vývarem, brambory a klobásou, přidejte jíšku a vařené uzené maso nakrájené na drobno. dochuťte solí a pepřem, jestli je nutné, trošku polévku oslaďte nebo naopak přidejte nálev ze zelí. 

Polévku můžete na závěr zjemnit lžící kysané smetany v každém talíři. U nás doma to tak neděláme. Podáváme ji jen tak, a krajícem čerstvého kváskového chleba nebo křupavým rohlíkem.

Diskuze je uzavřena.