Zeleninový salát: Lehké a svěží jídlo
Připravit si dobrý zeleninový salát není nic až tak těžkého. Nakrájíte si dostupnou zeleninu, ochutíte dresinkem a promícháte. Salát je hotový. Variací je nekonečně mnoho a když k zelenině přidáte tu grilované kuřecí prso, tu vejce, tuňáka, sýr, semínka či oříšky nebo dokonce i ovoce, vzniknou vám lahodné letní obědy a večeře, které osvěží i zasytí.
S úžasnými saláty se setkáte velice často na jihu Evropy, v Itálii, v Řecku i v zemích jako je Bulharsko, Chorvatsko a podobně. Dnes se zaměříme na řeckou kuchyni a prozradíme, jak se připravuje řecký farmářský salát. Je lehký a přitom dostatečně sytý, abyste si ho mohli dát v horkém letním dni místo oběda.
Bramborový salát s domácí majonézou
Řecký farmářský salát
Každý, kdo byl někdy v Řecku nebo se o něj blíž zajímá, ví, tuší, že kromě zeleniny bude farmářský salát obsahovat olivy a přírodní sýr feta, který se dá dost dobře nahradit balkánským sýrem. I když originál je originál, co si bude povídat. Co všechno tedy budete potřebovat:
Suroviny
- 2 červené cibule
- 4 rajčata
- 1 salátovou okurku
- 1 hlávku ledového salátu
- 2 červené papriky (kapie)
- asi 100 g oliv (černé jsou lepší)
- 200 g sýru feta
- trošku oregana, nejlépe čerstvého
- olivový olej
- bílý vinný ocet
- sůl, pepř
Postup
- Zeleninu očistíme a omyjeme. Oloupanou cibuli nakrájíme, stejně tak rajčata, papriky a okurku. Salát natrháme ručně, styk s kovem ho připravuje o cenné vitamíny.
- Všechnu zeleninu nasypeme do mísy, přidáme nasekané oregano, olivy a dobře promícháme. Z octa, oleje, soli a pepře si připravíme dresink.
- Olej s octem chvilku šlehejte metličkou, aby se dobře spojil v emulzi.
- Zálivkou salát pokapejte, znovu promíchejte, přidejte sýr nakrájený na kostičky a nechte v ledničce asi 30 minut vychladit.
Salát rozdělte na talíře, pokud ho podáváte jako hlavní chod, můžete ho obložit vařeným vejcem rozkrojeným na osminky a doplnit čerstvou křupavou bagetkou.