Recepty

Bramborový salát s domácí majonézou

Najít jediný zaručeně správný recept na bramborový salát je naprosto bláhové počínání. Bez nadsázky řečeno, každá rodina má svůj zaručený recept. Jedni přidávají jablko, druzí ho dělají zásadně bez majonézy, jen tak s kysanou smetanou, u jiných nesmí být v salátu hrášek nebo cibule nebo salám. Naštěstí se všichni shodneme alespoň na těch bramborách.

Protože nechci nikoho naštvat a prosazovat svůj rodinný recept za jediný možný, zapátrala jsem v historii a vyhledala recept na bramborový salát, na který chodily před sto lety davy Pražanů. Připravte si bramborový salát, jaký dělávali u Lipperta.

Bramborový salát podle Lipperta

Lahůdkářství u Lipperta bylo v 1. pol. minulého století velmi populární. Chlebíčky a saláty byly vyhlášené. A jak se tam připravoval bramborový salát? Mnohé asi překvapí, že v bramborovém salátu od Lipperta byste jen těžko hledali vařená vejce, salám a dochucovadla, jako je hořčice, tatarka či dokonce worchestrová omáčka. Za to byl vždy spojen čerstvou, právě vyrobenou majonézou.

Suroviny na bramborový salát:

  • 1 kg ve slupce vařených brambor
  • 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer a petržel přibližně ve stejném množství)
  • 150 g sladkokyselých okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 1 cibule
  • cca 200 g domácí majonézy
  • troška láku z okurek

Na majonézu:

  • 80 g žloutků (asi 4 – 5, podle velikosti)
  • 300 ml oleje
  • citronová šťáva na ochucení (může být i ta hořčice – asi 1 lžička)
  • špetka soli

Příprava majonézy:

Do mixéru dejte žloutky a začněte je mixovat. Postupně k nim přilévejte olej opravdu malým pramínkem, aby vznikla hustá majonéza. Přendejte do misky, přisolte a zakápněte citronovou šťávou. 

Postup:

Uvařené, ještě teplé brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Na jemno nakrájíme i oloupanou cibuli a sladkokyselé okurky a promícháme v míse s vlažnými brambory. Směs opepříme, zakápneme lákem z okurek, dobře promícháme a necháme odstát až do vystydnutí. Mezitím si uvaříme kořenovou zeleninu a nakrájíme také na malé kostičky. Vmícháme do bramborové směsi, přidáme hrášek, přiměřeně osolíme a pořádně promícháme. Majonézu přidáváme postupně a pokaždé salát promícháme. Odhadnout množství je otázka cviku, ale neměl by být ani “suchý”, ani by nemělo by být majonézy příliš.

Previous ArticleNext Article