Připravte si chutnou rajskou polévku

Jestli znáte rajskou polévku jen ze školních jídelen, asi pro vás nebude úplnou favoritkou na talíři. Polévka z rajčat i z rajského protlaku se ale dá uvařit tak, abyste si na ní pochutnali vy i ostatní strávníci. Přitom příprava chutné rajské polévky není vůbec složitá, vystačíte si jen se základními surovinami.

Receptů na rajskou polévku najdete na internetu mnoho, všechny se ale odvíjí od dvou základních. A rozdíl mezi těmi dvěma recepty je jen v koření a dochucovadlech: v jedné verzi je použit česnek, v druhé nové koření, bobkový list a skořice. Rajčata nebo protlak z nich je ovšem surovinou hlavní a neměnnou. Zkuste si uvařit například chutnou rajskou polévku podle našeho receptu.

Oblíbená česnečka: Zdravá a chutná polévka

Recept na rajskou polévku

Na rajskou polévku pro 4 osoby budete potřebovat tyto suroviny

Suroviny

  •  1 rajčatový protlak nebo plechovka drcených rajčat
  • 5 ks celého pepře
  • 5 ks nového koření
  • 1 střední kousek skořice
  • 1 větší nebo 2 malé bobkové listy
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • těstoviny nebo rýže – předem uvařené – jako vložka do polévky
  • sůl a cukr podle chuti
  • čerstvá bazalka (když nemáte, nevadí).

Postup

  1. Zvlášť si dáme vařit  litr vody, do kterého zamíchám drcená rajčata nebo rajský protlak, koření a cibuli rozkrojenou na poloviny.
  2. Společně vše vaříme asi půl hodiny. Mezitím si v kastrůlku připravíme z másla a mouky světlou jíšku.
  3. Polévku jíškou zahustíme a kvůli mouce ještě asi 10 minut povaříme. Dochutíme solí a kdo má rád, může si polévku přisladit.
  4. Hotovou rajskou polévku přecedíme, aby v ní neplavalo koření (můžete použít pyramidku na rajskou omáčku a tento krok pak nebudete muset udělat, protože koření jednoduše vyndáte najednou.
  5. Posledním krokem je přidání uvařených těstovin nebo rýže do polévky. Nudle, písmenka, hvězdičky nebo jinou polévkovou zavářku si uvařte zvlášť v hrnci a následně propláchněte vodou, aby se k sobě nelepila. Tak docílíte toho, že těstoviny (nebo rýže) nebudou rozvařené a z polévky se nestane nevzhledná hustá kaše. Na talířích pak ozdobte lístky bazalky.