Připravte k obědu vynikající polévku česnečku

Během podzimních dnů řada z nás bojuje s viry a nachlazením. Právě v období sychravého počasí potřebujeme více, než kdy jindy, posilovat imunitu. Jako vždy je lepší zaměřit se na prevenci, než později viróza léčit. Jedním ze způsobů, jak posílit imunitu, je zařadit do jídelníčku česnek. Je přírodním antibiotikem a navíc dodá jídlu výbornou chuť.

Tradiční využití česneku v české kuchyni, je v polévce česnečce. Její příprava je velmi snadná a její síla je legendární. O tom ví své všichni, kdo někdy na party poněkud přebrali. Česnečka je opravdu vynikající polévka, a to i bez všech těch vylepšení, s jakými se můžete setkat v restauracích. Zkuste klasickou česnečku podle našeho receptu.

Recept na klasickou česnečku

Na tuto výbornou a opravdu zdravou polévku budete potřebovat jen pár prostých ingrediencí. Co všechno si musíte připravit?

Suroviny:

  • 1 palička česneku
  • 2 střední brambory
  • 1 – 2 lžíce sádla (nejlépe domácího škvarkového)
  • 1 kostka Masoxu
  • 2 vejce
  • pepř
  • majoránka
  • sůl
  • 1 litr vody

Nejprve si očistěte brambory a nakrájete je na malé kostky. Dejte je vařit do vody spolu s kostkou masoxu, špetkou pepře a s majoránkou. Ve chvíli, kdy jsou brambory měkké, pusťte do polévky vejce a polévku promíchejte, aby z vajec vznikly takové ty záclonky. Můžete je také rozkvedlat v trošce horké polévky, ale já osobně dávám přednost větším kusům vejce v polévce. 

Polévku podle potřeby dosolte a přidejte lžíci nebo dvě sádla – záleží na tom, jak moc si hlídáte linii. Na rovinu si ale řekněme, že bez sádla je polévka taková nijaká. Prostě alespoň lžíci si pro jednou dopřejte. Když je polévka hotová, přichází na řadu nejdůležitější ingredience – česnek. Ten se do polévky přidává úplně na závěr a syrový. Tak si zachová většinu svých hodnotných látek, především vitamínů. Česnek do polévky přidejte prolisovaný, nadrcený nebo nastrouhaný, forma není až tak důležitá. Na talíři doplňte česnečku o krutony z chleba nebo s topinkou.

Náš tip: Rychlou česnečku můžete udělat také z vody, v níž vaříte brambory jako přílohu. Postup je naprosto stejný, jen brambory předem sceďte, než se do přípravy polévky pustíte.

Diskuze je uzavřena.