Recepty

Recept na houbovou polévku

Houby v polévce máme rádi. Většina z nás si dává houby do bramboračky, všichni známe krkonošské kyselo s houbami, kulajdu a možná už jste měli možnost ochutnat valašskou kyselicu, kam se kromě zelí dávají také houby. 

Houbová polévka se vaří také jinde v Evropě – v Polsku, v Rusku a také v Maďarsku. Aby ne, evropské lesy jsou plné chutných hub a jejich sběr je výbornou relaxací. Dnes si vyzkoušíme recept na houbovou polévku na maďarský způsob. Jistě to bude příjemná změna, po naší bramboračce a kulajdě.

Maďarská houbová polévka

Na polévku budete potřebovat tyto suroviny:

  • 4 lžíce másla nebo sádla
  • 1 velká cibule (nakrájená na kostičky)
  • asi ½ kg čerstvých hub nakrájených na plátky (nejlepší je směs hřibovitých, lišek, přinejhorším použijte žampiony)
  • 2 středně velké brambory
  • 1 – 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 litr vody
  • kostka masoxu (nebo můžete použít zeleninový vývar)
  • ½  šálku zakysané smetany
  • čerstvá petržel nebo libeček
  • sůl a pepř na ochucení

Jak uvařit houbovou polévku

Rozpusťte v hrnci máslo nebo sádlo a na něj dejte osmahnout cibuli nakrájenou na kostičky. Když je orestovaná do růžova, přidejte houby a duste, dokud se voda z hub neodpaří. Potom vmíchejte do základu mouku a papriku a znovu asi 2-3 minuty osmahněte. Přidejte vodu, oloupané a na kostky nakrájené brambory a masox. Přiveďte polévku k varu, pak snižte teplotu a vařte 10 minut. Dochuťte solí a pepřem (pokud máte rádi ostřejší chuť, můžete přidat špetku chilli).

Zakysanou smetanu můžete buď přidat do odstavené polévky rovnou, přidat lžičku do talíře před podáváním, nebo ji servírovat v misce zvlášť, ať si každý přidá podle chuti. Nezapomeňte polévku na talíři ozdobit také sekanou petrželkou nebo libečkem.

Náš tip: Vyhýbají se vaše děti kouskům hub v pokrmech? Zkuste jim polévku rozmixovat na krém a přidat krutonky z bílého pečiva. Mnohem lepší k houbové polévce ale budou krutony z žitného chleba.

Previous ArticleNext Article