Lasagne bolognese

Až lasagne ochutnáte, překvapí vás svou dokonalou chutí, i vy sami pak těžko uvěříte, že takové jídlo vzniklo u vás v kuchyni. Jsou sice náročnější na přípravu, ale rozhodně to není nic, co by běžný člověk nezvládl.

Jakmile jsem někde slyšela slovo lasagne, hned jsem si představila rezavého kocoura Garfielda, jak do sebe cpe mísu jakési hmoty. Jako malá jsem lasagne nikdy neměla, až jednou je mamka uvařila a já zjistila, že jsou opravdu tak lahodné – dokonce lepší – jak jsem očekávala. Když jsem si pak od maminky vyžádala recept, zjistila jsem, že připravit lasagne je docela jednoduché. A co že jsou vlastně lasagne?

lasagne2

Lasagne (nebo také lasagna) jsou velké ploché těstoviny, pravděpodobně nejstarší typ těstovin vůbec. Název lasagne se také používá pro pokrm, který se z těchto těstovin obvykle připravuje. Lasagne, jako většina jídel z těstovin, vznikly v Itálii, konkrétně v Neapoli. První zmínky o receptu na lasagne najdete v knize Liber de Coquina, která vznikla ve 14. století a je to jedna z nejstarších kuchařek vůbec.

Lasagne bolognese, tedy pokrm připravený z těstovin lasagne, je tvořen třemi složkami, které se na sebe postupně vrství. Jedna z nich jsou těstoviny, další jsou masová směs a bešamel. Masovou směs si dokážeme představit, už podle názvu lasagne bolognese můžeme dedukovat, že to bude asi něco jako boloňská omáčka na špagety, tedy mleté maso s rajčaty. A co je to ten bešamel? Já jsem si pod tímto pojmem dlouhou dobu představovala něco složitého a záhadného, ale po menším pátrání jsem zjistila, že to je vlastně jen jíška z másla a mouky naředěná mlékem. Nenechte se ale odradit, pod touto směsí najdete perfektní chuť, obzvlášť v kombinaci se sýrem na samém vrcholu zapečených těstovin.

lasagne3

Masová směs

  • ½ kg mletého masa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 rajský protlak
  • Sůl a pepř
  • Italské koření
  • Olej

Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme v hrnci nebo v hluboké pánvi, přidáme mleté maso a chvíli smažíme, dokud maso neztmavne. Přidáme rozmačkané stroužky česneku, protlak, koření, pepř a sůl a promícháme. Pro zahuštění můžeme přidat lžíci mouky a poté dusíme 30 minut. Mezitím si připravíme bešamelovou omáčku.

lasagne4

Bešamelová omáčka

  • 100g másla
  • 100g hladké mouky
  • ½ litru mléka
  • Sůl a pepř

Do menšího hrnce dáme rozpustit máslo a na mírném ohni zahušťujeme moukou, dokud se nevytvoří hustá jíška. Já dávám mouku i mléko od oka. Poté za stálého míchání přidáváme po troškách mléko, dokud omáčka nezhoustne. Odstavíme, dochutíme pepřem a solí.

lasagne5

Dále potřebujeme:

  • Lasagne
  • Nastrouhaný sýr

Připravíme si zapékací mísu a postupně klademe vrstvy. Nejdříve bešamel, poté lasagne (když vám do mísy nepasují, musíte je zaříznout, nebo zalomit, což se někdy moc nepovede), dále opakujeme vrstvy masová směs – lasagne – bešamel dokud nezaplníme mísu (asi 3 vrstvy), poslední vrstva musí být bešamel, který zasypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut. Po upečení můžeme ihned podávat, nejlepší jsou ještě teplé.

lasagne6

lasagne7

lasagne8

lasagne9