Bábovka ze špaldové mouky: Oblíbený recept

Protože se stále víc snažíme jíst zdravě a vyřazujeme z jídelníčku některé potraviny, hledáme na druhou stranu vhodné alternativy. Řada z nás například v poslední době nahrazuje běžnou bílou mouku z pšenice, protože je plná lepku a ten prý nám škodí. Bez ohledu na to, jak dalece je to pravda, vyměnit občas pšeničnou mouku za špaldovou není nic, co by nějak zvlášť vadilo. A tak si můžete zkusit upéct zdravou bábovku ze špaldové mouky, v níž je také celý tvaroh, neocenitelný zdroj bílkovin a vápníku.

Špaldová bábovka s tvarohem

Tento recept je velmi jednoduchý, ingredience si budete odměřovat běžným hrnkem na čaj. Budete potřebovat:

  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 1 nízkotučný tvaroh
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 3 lžíce čekankového sirupu nebo medu (může být i cukr)
  • 3 lžíce kakaa
  • kůra z půlky citronu
  • špetka soli

Postup:

Do dvou misek rozklepněte vejce – bílky zvlášť a žloutky také. Do bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Do žloutků přidejte vanilkový cukr a med nebo čekankový sirup a našlehejte do pěny elektrickým šlehačem. Potom přilijte hrnek oleje, hrnek vlažného mléka a přidejte citronovou kůru a tvaroh. Znovu prošlehejte do hladké směsi. Špaldovou mouku si promíchejte s práškem do pečiva a postupně přidávejte ke směsi. Na závěr přidejte sníh z bílků.

Do vymazané a strouhankou nebo mletými oříšky vysypané formy na bábovku nalijte polovinu hotového těsta. Do druhé poloviny přimíchejte kakao a nalijte do formy na světlou část. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 5 minut, potom uberte na 170 °C a dopékejte asi 30 minut. Jestli je bábovka upečená, zjistíte zapíchnutím špejle do nejvyšší části. Jestli vyndáte špejli suchou, je hotovo. Takto upečená bábovka je vláčná, není dusivá a zapráší se po ní neuvěřitelně rychle.