Štrůdl jako od babičky

Také si neumíte bez jablečného závinu představit vánoční stůl, zimní nedělní odpoledne či prostě posezení u kávy v cukrárně? Štrůdl, jak se jablečnému závinu z taženého nebo listového těsta říká, je v české kuchyni už neodmyslitelná klasika. A ty nejlepší štrůdly známe, jak jinak, od našich babiček.

Původ jablečného štrůdlu ovšem najdeme daleko za českými hranicemi. Historici gastronomie se shodují na tom, že pochází z tureckého pečiva zvaného “burek” (börek). Díky turecké expanzi po celé Evropě se závin z tenkého těsta dostal až do Rakouska a na naše stoly. A jak si upéct doma štrůdl jako od babičky? Poradíme vám.

Tajemství je v těstu a jablka nestrouhat

Říká se, že tažené těsto na závin by mělo být tak tenké, že by se přes něj daly číst noviny. Napoprvé to možná nepůjde snadno, s tréninkem ale získáte potřebnou zkušenost.Do těsta se přidává ocet, který aktivuje lepek v mouce a dělá těsto vláčným, takže se lépe táhne. Štrůdl z taženého těsta tedy rozhodně není vhodnou pochoutkou pro celiaky a ostatními, kdo lepek ve stravě vynechávají.

Druhým důležitým krokem k úspěchu je příprava jablek do závinu. V žádném případě se nestrouhají, protože takto připravené “pouští” šťávu a štrůdl je příliš rozmáčený. Do jablečného závinu se jablka krájí na plátky, případně na malé kostičky. Šťávu, kterou si jablka pustí, by měla zachytit strouhanka, kterou nasypete na těsto pod jablka.

Recept na štrůdl z taženého těsta

Na těsto si připravte:

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g másla nebo jiného tuku
  • 1 vejce
  • 8 lžic vody
  • 2 lžíce octa
  • 1 vejce na potření

Náplň:

  • asi 5 jablek
  • cukr podle kyselosti jablek
  • mletá skořice podle chuti
  • rozinky, vlašské ořechy
  • strouhanka na podsypání jablek

Postup:

Těsto připravte smícháním všech surovin a zpracováním rukama do chvíle, kdy je těsto pěkně vláčné a kompaktní. Bochánek těsta překlopte nahřátým hrncem a nechte půl hodiny odpočinout. Potom ho na čisté utěrce rozválejte na co nejtenčí plát, který ještě rukama vytahujte do stran (od středu do stran).

Těsto rozdělte na poloviny, posypejte strouhankou a na ni naskládejte krájená jablka promíchaná s cukrem a skořicí, případně i rozinkami a sekanými ořechy. Následně těsto zaviňte do štrůdlu a ten přeneste na plech. Pečte na 180 °C do zlatova, průběžně štrůdl potírejte rozšlehaným vejcem.

Diskuze je uzavřena.