Recept na zapečenou brokolici s parmazánem

Ještě začátkem 20. století nebyla brokolice v našich zemích nijak známou zeleninou. Dnes patří k velmi oblíbeným druhům pro její nutriční hodnoty.

Je významným zdrojem hořčíku, který je nezbytný pro činnost svalů, srdce, pro přenos nervových vzruchů i pro tvorbu hormonů. Vysoký podíl vlákniny v brokolici pomáhá proti ochabnutí střev a preventivně působí proti vážným střevním onemocněním včetně rakoviny. Vysoký obsah draslíku působí pozitivně na odvodňování a na snižování krevního tlaku, významné je i množství železa a vitamínu C.

Brokolice se dá konzumovat syrová v salátech, blanšírovaná jako příloha, výborná je z ní polévka, k velmi oblíbené formě přípravy je zapékání s dalšími ingrediencemi. Zkuste si ji připravit například s parmazánem, který ji posune na úplně jinou úroveň..

Brokolice zapékaná s parmazánem

Na tuto skvělou pochoutku budete pro dvě osoby potřebovat:

  • 500 g brokolice
  • 40 g slaniny nebo šunky, nakrájené
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 vejce
  • 150 ml mléka
  • 1 malá lžička soli
  • mletý černý pepř dle chuti

Brokolici umyjte a rozdělte na menší růžice. Dejte ji asi na 5 minut povařit v osolené vodě, potom ji prolijte studenou vodou a odložte. Nastrouhejte si parmazána rozdělte na tři části. Smíchejte vejce, sůl, pepř, zakysanou smetanu, mouku, mléko a přidejte třetinu nastrouhaného sýra. Na pánvi si orestujte šunku nakrájenou na kostičky.

Formu na zapékání vymažte olejem či máslem a dejte do ní povařenou brokolici, orestovanou šunku a posypejte třetinou množství strouhaného parmazánu. Zalijte připravenou náplní a posypejte poslední třetinou sýra. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte do ní formu s připravenou směsí a pečte přibližně 30 minut dozlatova.

Takto zapečenou brokolici můžete podávat jako přílohu k masu nebo jako lehkou večeři. V takovém případě ji doplňte o misku zeleninového salátu, především rajčata jsou k brokolici velmi vhodná.