Recept na zapečenou brokolici s parmazánem
Ještě začátkem 20. století nebyla brokolice v našich zemích nijak známou zeleninou. Dnes patří k velmi oblíbeným druhům pro její nutriční hodnoty.
Je významným zdrojem hořčíku, který je nezbytný pro činnost svalů, srdce, pro přenos nervových vzruchů i pro tvorbu hormonů. Vysoký podíl vlákniny v brokolici pomáhá proti ochabnutí střev a preventivně působí proti vážným střevním onemocněním včetně rakoviny. Vysoký obsah draslíku působí pozitivně na odvodňování a na snižování krevního tlaku, významné je i množství železa a vitamínu C.
Brokolice se dá konzumovat syrová v salátech, blanšírovaná jako příloha, výborná je z ní polévka, k velmi oblíbené formě přípravy je zapékání s dalšími ingrediencemi. Zkuste si ji připravit například s parmazánem, který ji posune na úplně jinou úroveň..
Brokolice zapékaná s parmazánem
Na tuto skvělou pochoutku budete pro dvě osoby potřebovat:
- 500 g brokolice
- 40 g slaniny nebo šunky, nakrájené
- 100 g strouhaného parmazánu
- 1 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 vejce
- 150 ml mléka
- 1 malá lžička soli
- mletý černý pepř dle chuti
Brokolici umyjte a rozdělte na menší růžice. Dejte ji asi na 5 minut povařit v osolené vodě, potom ji prolijte studenou vodou a odložte. Nastrouhejte si parmazána rozdělte na tři části. Smíchejte vejce, sůl, pepř, zakysanou smetanu, mouku, mléko a přidejte třetinu nastrouhaného sýra. Na pánvi si orestujte šunku nakrájenou na kostičky.
Formu na zapékání vymažte olejem či máslem a dejte do ní povařenou brokolici, orestovanou šunku a posypejte třetinou množství strouhaného parmazánu. Zalijte připravenou náplní a posypejte poslední třetinou sýra. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte do ní formu s připravenou směsí a pečte přibližně 30 minut dozlatova.
Takto zapečenou brokolici můžete podávat jako přílohu k masu nebo jako lehkou večeři. V takovém případě ji doplňte o misku zeleninového salátu, především rajčata jsou k brokolici velmi vhodná.