Langoše pečené v troubě: Tradiční recept

Langoše jsou sice naprosto nezdravé, v oleji vykoupané placky z bílé mouky, přesto jim čas od času neodolá asi nikdo. Když ale zkusíte langoše pečené v troubě, je výsledek o poznání dietnější a přesto stále velmi chutný.

Langoše se na naše území sice dostaly z Maďarska, tyto placky jsou ale známé na celém Balkánském poloostrově. Já je například poprvé ochutnala v Bulharsku, kde se jmenují mekice a původně je hospodyně připravovaly netrpělivým dětem v sobotu, kdy se zadělávalo těsto na chleba, který se pekl na celý týden dopředu. Potom jim je posypaly balkánským sýrem nebo cukrem, případně pokapaly hustým řepným sirupem či medem. My si je dnes připravujeme hlavně s česnekem, kečupem a strouhaným sýrem, děti je ale stále mají rády na sladko, takže můžete zkusit třeba domácí marmeládu.

Doporučujeme: Plněné žampiony

Recept na langoše pečené v troubě

Až příště dostanete chuť na domácí langoše, ale budete váhat kvůli množství tuku, které nasáknou během smažení, upečte si je v troubě.

Suroviny

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 2 stejné kelímky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • ¼ kostky droždí nebo 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vejce (nemusí být)

Postup

  1. Ze všech surovin si připravte těsto a řádně ho rukama vypracujte dohladka. Nechte ho v ledničce asi půl hodiny odpočinout, než z něj začnete tvořit langoše. 
  2. Langoše můžete připravit buď tak, že si těsto rozdělíte na stejně velké dílky, z nichž vytahováním do stran vytvoříte kulaté placky, nebo celé těsto vyválíte a skleničkou vykrájíte mini langoše.
  3. Ty pak pečte na plechu s pečícím papírem při teplotě 180 °C dozlatova, tedy asi 8 minut. 

V případě, že rádi a často pečete a nebaví vás pořád běhat k troubě a kontrolovat průběh pečení, zkuste si projít nabídku moderních vestavných trub. Lze na nich vybrat příslušný pokrm a trouba sama nastaví teplotu, čas a druh ohřevu pro nejlepší výsledek.

Tipy, jak obměnit základní langoše

Langoše si můžete připravit také tak, že si je ještě před vložením do trouby potřete česnekovým olejem, troškou kečupu a posypete strouhaným sýrem. Takto zapečené chutnají velmi luxusně.

A pokud chcete, aby vám vydržely vláčné do druhého dne, nastrouhejte do těsta cca 200 gramů vařených brambor.