Recept na hrnkovou bábovku
Bábovka patří docela určitě mezi nejoblíbenější moučníky na našich stolech. Upéct si ji můžete jako sváteční dezert, pro návštěvu i jen tak ke kávě. Receptů na bábovku má každá hospodyňka v notýsku hned několik, stále častěji se ale uchylujeme k rychlým hrnečkovým receptům.
Odměřování hrnkem je při pečení oblíbené pro svou jednoduchost a rychlost. Těsto na hrnkovou bábovku tak budete mít také rychle a výsledek bude úžasný, i když jste v pečení čerství začátečníci. Zkuste třeba recept na hrnkovou bábovku podle nás.
Hrnková dvoubarevná bábovka
Rozpis surovin je počítán pro menší bábovkovou formu, jestliže tedy máte nějakou větší, například starou litinovou po babičce, úměrně zvyšte množství.
Na bábovku si připravte:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice (můžete použít zdravější hnědý cukr)
- ½ hrnku oleje
- cca ¾ hrnku mléka (může být kefír, podmáslí, bílý jogurt i smetana)
- 2 vejce
- ½ prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce kakaa holandského typu
Pečeme mramorovou bábovku
Nejprve si vymažte a prosátou strouhankou vysypte bábovkovou formu. Také si předehřejte troubu asi na 170° C. Do mísy si nasypte mouku cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva a nasucho promíchejte. Potom přidejte vejce, olej a mléko a umíchejte hladké těsto.
Jestliže máte chuť na pouze vanilkovou bábovku, můžete těsto v tuhle chvíli nalít do vymazané a vysypané formy a dát bábovku péct. Naprosto každý ale ví, že dvoubarevná mramorová bábovka je prostě neodolatelná klasika, takže budeme pokračovat v její přípravě. Polovinu hotového těsta si přendejte do jiné misky a přidejte k němu 3 lžíce kakaa. Opatrně promíchejte, aby se těsto hezky rovnoměrně zabarvilo. Pak střídavě lijte do formy světlé i tmavé těsto tak, aby vzniklo pěkné mramorování.
Bábovku pečte asi 45 minut, samozřejmě záleží na tom, jak peče právě vaše trouba. Že je bábovka upečená, zjistíte špejlovou metodou – zapíchněte ji do nejhlubšího místa, pokud ji vyndáte suchou, je bábovka hotová. Vychladlou bábovku vyklopte z formy a před podáváním klasicky pocukrujte moučkovým cukrem.