Jednoduchá cuketová polévka
Cukety jsme si vyloženě adoptovali, zařazujeme je do jídelníčku často a rádi. Tato zelenina z čeledi tykvovitých je oblíbená pro svou všestrannost – díky neutrální chuti ji můžete kombinovat se slanými i sladkými ingrediencemi, nebo si ji zavařit na kyselo. Cuketa obsahuje řadu minerálních látek, včetně ve stravě těžko dostupného zinku a manganu. Je také významným zdrojem draslíku, který podporuje činnost srdce.
Kuchyňská příprava cukety je velice snadná, mladé plody stačí jen pořádně umýt a nakrájet nebo nastrouhat. Starší kusy pro jistotu oloupejte (slupka už může být dřevnatá) a zbavte ji jader. Nemusíte ji ani dlouho vařit, jak se přesvědčíte i při přípravě polévky podle následujícího receptu.
Svěží cuketová polévka
Tuto polévku oceníte během teplých dnů pozdního léta, kdy je zahrada plná cuket i rajčat. Co všechno budete na polévku potřebovat?
- 1 menší cuketu
- 1 mladou mrkev nebo katrotku
- 1 cibuli
- 1 – 2 rajčata
- 1 větší brambor
- kousek másla
- pažitku
- česnek
- sůl a pepř
Postup:
Cuketu si nakrájejte na kostičky nebo na hrubo nastrouhejte společně s mrkví. Nakrájejte si i cibuli, nechte ji zpěnit na másle a přidejte cuketu s mrkví. Smažte, dokud nebude zelenina příjemně vonět, pak ji zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem, osolte a opepřete a přidejte na kostičky nakrájený brambor.
Když brambory změknou, přidejte do polévky nakrájené oloupané rajče (nebo dvě, podle toho, jak hodně osvěžující nakyslou chuť chcete mít), ochuťte prolisovaným česnekem, případně i některou ze středomořských bylinek (saturejka, oregano a podobně). Na talíři posypejte sekanou pažitkou.
Naše tipy:
Jestli nejste vegetariáni, můžete zkusit osmahnout cibuli spolu se slaninou, případně do polévky nakrájet kvalitní klobásku.
Místo česneku a bylinek můžete přidat do ní trochu kari (i chilli, jestli to máte rádi hot) a cuketovou polévku udělat trochu víc exotickou.