Chutná květáková polévka
Květák je velmi zdravá a velmi chutná zelenina, kterou mají Češi opravdu v oblibě. Připravujeme z ní spoustu výborných jídel, například míchanici jako mozeček, zapečený se šunkou a sýrem, obalovaný a smažený, podávaný s bramborem a tatarkou nebo z něj připravujeme skvělé květákové placičky.
Před všemi těmito úpravami květík většinou vaříme. Vývar z květáku je škoda vylít, můžete z něj připravit chutnou polévku. Receptů na květákovou polévku najdete na internetu dost, já se s vámi podělím o ten, který je v naší rodině prověřený už po desítky let. Doufám, že si ji také oblíbíte.
Květáková polévka s noky
Základem polévky je samozřejmě vývar z květáku. K němu budete ještě potřebovat:
- misku vařeného květáku nakrájeného na drobno
- 2 lžíce másla a hladkou mouku na jíšku
- 1 kostku masoxu pro zvýraznění chuti (můžete vynechat a jen dosolit)
- 1 vejce, špetku soli a dětskou krupičku na noky
- zelenou petrželku na ozdobu
Vývar z květáku získáme tak, že si květák zbavíme listů, umyjeme a dáme ho do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byl ponořený, přidáme sůl a kmín a vaříme ho, dokud nezměkne. Uvařený květák z vývaru vyjmeme a část si ponecháme do polévky, zbytek zpracujeme jinak (třeba uděláme ty výborné květákové placičky).
V jiném hrnci rozpustíme máslo a přidáme tolik hladké mouky, aby se vytvořila přiměřeně hustá jíška. Mouku osmahněte, ale nepřežeňte to – jíška by měla zůstat světlá. Zalijte ji vývarem a dobře promíchejte, aby se netvořily hrudky z mouky. Nechte jíšku chvíli provařit, podle potřeby zvýrazněte chuť masoxem.
Mezitím si připravte krupicové noky do polévky: vejce rozklepněte do hlubší misky, přidejte sůl a za stálého šlehání přidávejte tolik krupice, aby vzniklo husté těstíčko. Z něj lžičkou odkrajujte noky a dávejte je rovnou do polévky. Vařte asi 4 – 5 minut. Na závěr do polévy přidejte vařený květák a nasekanou zelenou petrželku.