Recept na dokonalé švestkové knedlíky

Švestkové knedlíky patří k těm nejoblíbenějším jídlům tradiční české kuchyně. Asi nenajdete jediného Čecha, který by si je někdy s chutí nedal. Máte v mrazáku švestky z loňské úrody nebo švestkový kompot? Pak si uvařte švestkové knedlíky.

Máme pro vás recept na dokonalé švestkové knedlíky, po kterých se jen zapráší. Přinášíme vám švestkové knedlíky tak, jak je vařily už naše babičky. Ale pokud čekáte kynuté těsto, asi vás zklameme. Těsto je výhradně z brambor, ale i tak jsou knedlíky krásně vláčné a nejsou suché. Vše záleží na správném poměru surovin. Možná jste doteď plnili bramborové těsto pouze uzeným masem, rozhodně vyzkoušejte i tento recept nasladko.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Co budeme potřebovat na švestkové knedlíky pro čtyřčlennou rodinu?

  • 500 g brambor
  •  60 g krupice
  •  200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g mletého máku
  • 500 g švestek

Náš tip: pokud švestky nejsou dostatečně sladké, trochu je pocukrujte.

Jak budeme postupovat:

Brambory si uvaříme ve slupce, necháme vystydnout, oloupeme je a nastrouháme najemno do mísy. K nim přidáme vejce, krupici a hrubou mouku. Těsto pořádně propracujeme. Těsto by mělo být tužší, podle potřeby můžete přidat ještě polohrubou mouku. Do velkého hrnce dáme vodu se špetkou soli a přivedeme k varu. 

Čerstvé švestky pořádně omyjeme, rozpůlíme na dvě půlky a vyndáme pecku, mražené si předem rozmrazíme a švestky z kompotu necháme okapat. Těsto uválíme na plát, který si pak rozdělíme na čtverečky. Do každého čtverečku vložíme švestku, zabalíme a vytvoříme kulatý knedlík. Takhle pokračujeme, dokud máme těsto. 

Až voda v hrnci začne vřít, připravené plněné knedlíky vložíme do hrnce a vaříme, dokud knedlíky nevyplavou na povrch, což je asi 10 minut. Necháme rozpustit máslo, knedlíky máslem polijeme a na závěr posypeme mákem a cukrem.

Náš tip: jestli nemáte rádi mák, můžete použít strouhaný tvaroh nebo perník.