Recept na chutný hruškový koláč
Hrušky patří mezi nejoblíbenější ovoce, které se dá jíst nejen v syrovém stavu, ale často se využívá při přípravě dezertů. A sluší se říct, že těch nejchutnějších receptů Kdo by neznal francouzský obrácený koláč tarte tatin nebo pečené hrušky v červeném víně nebo s karamelem.
I my jsme se tentokrát zaměřili na koláč se sladkými šťavnatými hruškami, které jsou navíc zdraví prospěšné, protože kromě vitamínů A, B1, B2, B6 a C a vlákniny obsahují také řadu minerálů: draslík, vápník, hořčík fosfor, železo či měď.
Skvělý koláč s hruškami
Na tento koláč si připravíme linecké těsto a krém z pudinku a tvarohu. Spolu se sladkými hruškami vytvoří kombinace chutí výjimečný moučník, jehož konzumace pro vás bude opravdovým zážitkem. Co všechno budete na tento koláč potřebovat?
Suroviny na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru (nebo alternativní sladidlo, např. 20 g práškové stévie)
- 1 vejce
Na krém:
- 300 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- asi 2 lžíce cukru krupice
- 200 g měkkého tvarohu
- citronová šťáva
- 3 – 4 hrušky (podle velikosti)
Postup:
Ze všech ingrediencí si připravíme linecké těsto, které dáme asi na 30 minut odpočinout do ledničky. Mezitím si z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý krém. Za občasného míchání ho necháme zchladnout.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Do koláčové formy vtlačíme těsto tak, aby vznikl alespoň centimetrový okraj kolem dokola. Vanilkový krém smícháme s tvarohem dohladka a navrstvíme ho na těsto. Hrušky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly, a poloviny hrušek stejnoměrně poklademe na krém. Takto připravený koláč dáme péct na 40 minut.
Hotový koláč nechte ve formě vychladnout a potom ho ještě nejméně na hodinu dejte do ledničky. Teprve potom ho můžete porcovat. Podávat ho můžete s kopečkem šlehačky nebo přelitý čokoládovým nebo karamelovým topingem. Určitě vám ale bude chutnat i “jen tak”.