Recept na chutný citronový koláč

Citron je teď v létě díky své kyselé chuti velmi osvěžující. Když zakomponujete citron do sladkého nadýchaného piškotu a potáhnete citronovou glazurou, získáte lehký osvěžující moučník, ideální pro teplé letní dny.

Na pečení je lepší koupit citrony v BIO kvalitě, protože do těsta potřebujete kromě šťávy i strouhanou kůru. I tak nezapomeňte citrony nejprve pořádně umýt. Právě kůra dodá koláči typické aroma i chuť, kterou šťáva, přidaná do glazury,  už jen podtrhne.

Rychlý nadýchaný citronový koláč

V jednoduchosti je síla a tenhle velmi snadný recept vás o tom přesvědčí. Lehký šlehaný koláč s osvěžující sladkokyselou chutí si vás úplně podmaní. Podle chuti si ho můžete servírovat s kopečkem čerstvě ušlehané šlehačky nebo s kvalitní vanilkovou zmrzlinou. A co budete potřebovat na přípravu?

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ¾ hrnku krupicového cukru
  • kůra z 2 citronů
  • šťáva z ½ citronu
  • ¼ hrnku hustého bílého jogurtu řeckého typu
  • 3 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli

Postup:

Připravte si formu cca 20 x 20 cm nebo kulatou dortovou, případně bábovkovou nebo chlebíčkovou formu. Vymažte ji tukem a vysypte moukou.

Všechny suroviny smíchejte ve větší míse na hladké těsto a to vylijte od připravené formy. Formu dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte v závislosti na výšce vrstvy těsta 20 – 30 minut.

Mezitím si připravte citronovou polevu. Odvažte si do mísy 120 gramů moučkového cukru, přidejte strouhanou kůru z 1 citronu a přilijte asi 3 lžíce citronové šťávy. Míchejte vařečkou, dokud nevznikne lesklá hladká poleva.

Upečený moučník nechte asi 10 minut vychladnout, potom ho potřete citronovou polevou. Můžete ho ještě nějak dozdobit, například plátky BIO citronu kandovanými v cukrovém sirupu, lístky meduňky i jedlými květy. A jak už bylo napsáno , nahoře, servírujte se šlehačkou nebo s kopečkem zmrzliny, stojí to za to.