Recepty

Máte rádi saláty? Vyzkoušejte tento pařížský salát

Také si občas koupíte k svačině v lahůdkářství některý z oblíbených salátů? Už desítky let našim pultům s lahůdkami vévodí silná čtyřka: vlašský salát, pochoutkový salát, rumcajs salát a pařížský salát.

Pařížský salát nemá nic společného s francouzskou metropolí. Název dostal podle salámu, který se na jeho výrobu podle receptur pro gastronomické provozy a podle Československých státních norem (ČSN) výhradně používal. Dnes se s pařížským salámem bohužel téměř nesetkáte, ale i tak si můžete pařížský salát doma připravit. Na rovinu, patří k těm nejlepším, které se používají při přípravě chlebíčků. 

Pařížský salát podle původní receptury

Přinášíme vám autentický recept podle receptury č. 50160, s jediným rozdílem – pravděpodobně bude nutné použít jiný salám. Pokud použijete salám šunkový, uděláte si vlastně pochoutkový salát. Pařížskému salámu se nejvíc podobá salám gothajský, ale nebude vadit ani jiný měkký, například mortadela.

Suroviny na pařížský salát:

  • 400 g pařížského nebo podobného měkkého salámu
  • 200 g sladkokyselých okurek
  • 60 g sterilovaného hrášku bez nálevu
  • 300 g cibule
  • 300 g dobré majonézy (nejlépe domácí)
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • 20 g plnotučné hořčice
  • špetka pepře
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička worchestrové omáčky

Salám oloupejte a stejně jako sterilované okurky ho nakrájejte na tenké nudličky. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a spolu s hráškem ji přidejte do mísy k salámu a okurkám. Vše dobře promíchejte s majonézou a dochuťte ostatními přísadami. 

Podle receptury by měl mít výsledný salát příjemnou vůni i chuť, měl by vypadat svěže a převládat by měla chuť uzeniny a majonézy. Přesně to jsou ty vlastnosti, pro něž je pařížský salát oblíbený dodnes. 

Takto připravený salát dejte do ledničky vychladit a potom podávejte s pečivem nebo jako přílohu k masu, třeba grilovanému. A samozřejmě ho můžete použít při přípravě chlebíčků, budou mnohem chutnější, než s kupovaným salátem.

Previous ArticleNext Article