Grilovací sezóna se blíží, jste připraveni?

Zdroj obrázku: KarepaStock / Shutterstock.com

Sice to tak občas nevypadá, ale zima je za námi. Nadvládu nad počasím převzalo jaro, ani se nenadějeme a bundy, svetry a dlouhé kalhoty budeme moci schovat na dno skříně. Místo nich si oblékneme kraťasy, trička, tílka, plavky, sukně a další letní oblečení. Léto se blíží a s ním i čas koupání a grilování. Jste na to připraveni?

Sluníčko nám dodává energii

Zima je sice fajn, sníh je zdrojem mnoha radovánek, ale léto je prostě léto. Teplo, sluníčko, koupání v rybníce, zahradní party s přáteli, grilování. Kdo by se na tohle všechno netěšil? Už jen to, že nás na tváři každý den polechtají sluneční paprsky, nám do žil vlije novou energii. Když se navíc budeme moci posadit na zahradě nebo terase ke stolu a pochutnat si na grilovaných pochoutkách, to bude teprve něco. Jste na grilovací sezónu ale připraveni?

Že gril ještě nemáte? Nejvyšší čas to napravit!

Žádná letní zahradní párty se bez něj neobejde. Kdo by taky chtěl trávit čas doma v kuchyni, když může být na čerstvém vzduchu a připravovat netradiční pohoštění na grilu? K tomu je ale potřeba si nějaký ten gril pořídit. Jaký?

Nabídka na trhu je poměrně široká, liší se nejen velikostí, ale hlavně taky palivem. Vybírat můžete mezi:

  • Plynovým grilem, na kterém jídlo připravíte snadno a rychle. Disponuje otočným knoflíkem, kterým můžete regulovat teplotu, rychle se rozehřeje a nepotřebujete ani sirky. Plynové grily mají elektrické nebo piezo zapalování, takže zatopíte stiskem jednoho tlačítka.

  • Grilem na dřevěné uhlí, na který mnozí z nás nedají dopustit. Vůně dřeva propůjčí masu charakteristickou chuť i vůni, musíte ale počítat s tím, že chvilku trvá, než gril rozpálíte. I pak ho budete muset hlídat a udržovat správnou teplotu.

  • Elektrickým grilem, který je cenově dostupný a hodí se i k použití na balkonech a lodžiích, kde by kouř mohl obtěžovat sousedy. Nepotřebujete k němu plyn ani uhlí, vystačíte si s blízkostí elektrické zástrčky.

Kdo gril má, ten by ho měl zkontrolovat

Už gril máte? Skvělé! Jedna starost vám odpadla, místo ní vás ale čeká kontrola grilu. Než se odhodláte k letošní první grilovačce, dobře ho zkontrolujte, zda na něm nejsou nějaké známky rzi, usazené nečistoty nebo praskliny.

U plynových grilů zkontrolujte i palivovou hadici, všechny ventily, kovové součástky a také propanbutanovou láhev.

Základem je čistý gril. Jak na něj?

Chcete si na grilovaném masu, sýru, ovoci, zelenině i rybách pochutnat? Pak gril důkladně očistěte. Na pomoc si vezměte čistící kartáč na grilovací rošt, grilovací rukavice, houbičky na gril a rošty, špachtli a utěrku z mikrovlákna.

Nejprve pomocí ocelového kartáče očistěte rošt od nečistot, které na něm ulpěly. Popelník vysypte a gril odmastěte pomocí speciálních odmašťovacích přípravků na gril. Nezapomeňte očistit vnější plášť grilu od prachu a nečistot.

Pořiďte si palivo

Kdo nevsadil na elektrický gril, ten se bez něj neobejde. Kdo dal přednost plynovému grilu, ten si bude muset pořídit plynovou láhev, kdo vsadil na gril na dřevěné uhlí, ten by si měl pořídit dřevěné uhlí nebo brikety. Od věci není ani podpalovač, díky kterému zažehnete oheň raz dva.

Náš tip: Když už vyrazíte pro palivo, vezměte si i do zásoby. Není totiž nic horšího, než když uprostřed grilování zjistíte, že došel plyn nebo dřevo.

Nepotřebujete nějaké nové grilovací náčiní?

Koupí grilu a jeho pravidelnou údržbou to nekončí, pro správnou grilovačku potřebujete ještě grilovací náčiní. Hodit se mohou nerezové kleště na otáčení masa, mašlovačka, ostrý nůž, vidlice a grilovací jehly, litinové nádobí, prkénko, mřížka na ryby, stojan na drůbež, kámen na pizzu nebo třeba lis na hamburgery.

Co si ogrilujete?

Když už máte vyčištěný gril a k ruce i pořádné grilovací náčiní, zbývá jediné. Nakoupit suroviny a začít grilovat. Kdo má rád maso, ten by se měl poohlédnout po nějakém šikovném lokálním řezníkovi, u kterého vždy pořídí kvalitní maso. Milovníci zeleniny zase jistě nepohrdnou poctivým lokálním farmářem. A co takový sýrař? Na kvalitě surovin při grilování záleží, poznáte to na chuti.

Diskuze je uzavřena.