Připravte si skvělé čevapčiči, s brambory, horčicí a cibulkou

Čevapčiči, čevabčiči, čevapi neboli kebabčeta (v Bulharsku) je tradiční balkánský pokrm, se kterým jste se jistě setkali na dovolené v Chorvatsku, Srbsku, Makedonii, Bosně či v Bulharsku. A pravděpodobně jste zaznamenali, že to jejich čevapčiči chutná úplně jinak, než jak jsme zvyklí ze školních jídelen a veřejného stravování vůbec. Je to tím, že Češi do těchto masových válečků přidávají úplně jiné koření.

Název čevapčiči vychází z perského “kebab” (opékat, dnes i grilovat) a na Balkán se tento pokrm dostal s Turky, kteří oblast 500 let okupovali. Logicky tedy do originálního čevapčiči nepatří česnek a majoránka (ta se v balkánské kuchyni vůbec nepoužívá), ale pro Orient typický římský kmín. Do směsi na čevapčiči se nepřidává ani cibule, protože by se maso rozpadalo, nedrželo by ve válečcích.

Recept na pravé balkánské čevapčiči

Na čevapčiči budete potřebovat mleté maso, a to vepřové, hovězí, jehněčí, nebo jejich směs. V Bulharsku se v dnešní době setkáte i s čevapčiči z kuřecího masa, protože je levné. Z vepřového či ze směsi vepřového a hovězího je pro české strávníky asi nejlepší.

Suroviny:

  • 1 kg mletého masa
  • asi 150 ml sodovky
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžíce mletého římského kmínu
  • snítka petrželky nasekané na drobno
  • pro výraznější chuť je možné přidat asi 1 lžičku koření čubrica (směs saturejky a pískavice), ale ta patří spíš do balkánských karbanátků (v Srbsku “pljeskavica” v Bulharsku “kjufteta”)

Postup:

Do mísy si dáme mleté maso, přidáme koření, petrželku a sodovku a všechno pořádně smícháme. V žádném případě nepřidáváme vejce nebo strouhanku. Směs dáme nejméně na 1 hodinu do ledničky uležet, ideálně ji tam necháme přes noc.

Z masové směsi vytvarujeme válečky o délce asi 10 cm o průměru cca 2 cm. Takto připravená čevapčiči je nejlepší grilovat na rozpáleném grilu nebo na grilovací pánvi, můžete je ale klasicky smažit v oleji nebo dát péct do trouby. Jestliže je budete smažit, je dobré obalit válečky v hladké mouce, aby šťáva nevytekla do omastku. Čevapčiči se připravuje rychle, z každé strany tak 2 minuty. Tak zůstane šťavnaté.

Čevapčiči se na Balkáně podává se zeleninovým salátem a s ajvarem (v Bulharsku “ljutenica”), u nás si na něm pochutnáme nejlépe s vařenými brambory, nakrájenou cibulí a s hořčicí. Milovníci tatarské omáčky si přidávají i tu.

Diskuze je uzavřena.