Hrnkový koláč s drobenkou – Rychlý recept

Ovocné koláče, a nejlépe s drobenkou, jsou neodmyslitelnou klasikou v české kuchyni. Jestli neradi trávíte příliš mnoho času v kuchyni, ale chcete si i vy upéct tento oblíbený moučník, není žádný problém udělat si jednoduchý a rychlý hrnkový koláč.

Fakt, že nemusíte nic vážit, ušetří váš čas, energii i množství špinavého nádobí. Ovoce můžete použít čerstvé, mražené i z kompotu, ideální je mírně nakyslé (jahody, rybíz meruňky apod.), protože ho na závěr pokryjeme sladkou drobenkou. Jak na ovocný hrnkový koláč?

Doporučujeme: Citronový koláč

Recept na hrnkový koláč

Suroviny

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • ovoce dle vašeho výběru (přibližně 500 g)

Na drobenku

  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 70 g másla

Postup přípravy

  1. Než začnete s těstem na koláč, připravte si nejprve drobenku. Do misky si nasypte polohrubou mouku, moučkový cukr a přidejte máslo. Doporučuji máslo před přípravou drobenky vyndat z ledničky o chvilku dřív, aby se s ním lépe pracovalo.
  2. Poté prsty vypracujte v misce drobenku. Tu pak odložte stranou, než ji budete potřebovat.
  3. Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
  4. Připravte si pekáček nebo plech, v němž budete koláč péct. Buď ho vymažte a hrubou moukou vysypte nebo použijte pečící papír, záleží, na co jste zvyklí.
  5. Do mísy nasypte všechny ingredience, které máte na těsto připravené a vypracujte z nich hladké těsto. Nejlepší je použít kuchyňského pomocníka, který za vás těsto pěkně promíchá.
  6. Hotové nalijte do připraveného pekáčku a pomocí stěrky hezky rozprostřete ke krajům.
  7. Umyté, podle potřeby případně i nakrájené ovoce pokládáte na těsto po celé ploše a bohatě ho posypte nachystanou drobenkou.
  8. Takto připravený koláč dáte do trouby a pečete přibližně 25 minut, dokud drobenka nezezlátne. Jen nezapomeňte, že každá trouba peče trošku jinak, proto se doba pečení může lišit. Je třeba ho hlídat.

Doporučujeme: Recept na chutný hruškový koláč