Čím sladit místo cukru?

Čím sladit místo cukru, abychom si tak do našeho těla zbytečně nezanášeli škodliviny, ale zároveň si mohli pochutnat na dobré kávě nebo oblíbeném zákusku? To je otázka hodná diskuze, proto jsme se rozhodli vytvořit dnešní článek a blíže se různým alternativám slazení podívat na zoubek. V dnešní době existuje hned několik možností, které nabízí zdravější slazení – byť možná znáte jen tu jedinou v podobě cukru, který je ale odborníky často shazován ze stolu.

Cukr alias bílý jed

O řepném cukru se často říká, že je to bílý jed, který našemu tělu škodí a z tohoto důvodu bychom jej ve svém vlastním zájmu měli v co možná nejvyšší míře omezit. Jenže čím sladit místo cukru? Zatímco pro někoho je tato problematika denním chlebem, pro jiného je to naopak španělská vesnice. Pojďme si tedy společně představit zdravější sladidla, která mohou u vás doma nahradit bílý cukr.

  • Sirup z agáve

    Jednou z možností je sirup vyrobený z rostliny pocházející z mexika zvané agáve, ze které se vyrábí oblíbený alkoholický nápoj tequilla. Sirup má vodnatou konzistenci a hodě sladí, proto ho pro slazení nepoužijete mnoho. Použít jej můžete do kávy i čaje, osladit si s ním můžete cukrovinky i dezerty, marmelády nebo kaše.

  • Třtinový cukr

    Pokud přemýšlíte, čím sladit místo cukru, pak vám doporučujeme vyzkoušet cukr třtinový, který sice neobsahuje žádné tělu prospěšné látky, ale slouží jako zdroj okamžité energie.

  • Javorový sirup

    Velice oblíbeným a často používaným sladidlem je tradiční javorový sirup. Ten se vyrábí z mízy cukrového javoru především v Severní Americe. Jeho obsahem je sacharóza, glukóza i fruktóza. Oblíbený je i z toho důvodu, že obsahuje celou řadu vitamínů, aminokyselin i organických kyselin. Obecně platí, že tím je sirup světlejší, tím je kvalitnější a chuťově lepší.

Diskuze je uzavřena.