Upečte si chutný ovocný cheesecake

Cheesecake se zabydlel v našich cukrárnách i v domácnostech. Tento tradiční americký moučník z čerstvého sýra (u nás lze s úspěchem nahradit nebo nastavit tučným tvarohem) a jednoduchého korpusu ze sušenek a másla si získal také malé i velké Čechy.

Příprava tradičního ovocného cheesecaku není nijak složitá, aby byl ale výsledek dokonalý, je dobré dodržet několik zásad při přípravě. Především musí mít suroviny na krém pokojovou teplotu, aby se spojila do jemné krémové konzistence. Proto si je vyndejte z ledničky asi půl hodiny před přípravou.

Další pravidlo je pomalé šlehání. Do krému by se mělo dostat co nejméně vzduchu, aby se během pečení nevzedmul. To je také důvod, proč se s naplněnou formou několikrát klepne o pracovní desku – tím cheesecake zbavíte přebytečného vzduchu.

Z čeho se dělá chutný cheesecake

Na těsto si připravte asi 250 g libovolných sušenek (BeBe, lotusky, máslové sušenky a podobně) a 120 g rozpuštěného másla. Sušenky rozmixujte a smíchejte s máslem. Směs pak rozprostřete do dortové formy vyložené pečícím papírem. Část těsta vytáhněte do boku, sušenkové těsto vám bude lépe držet, když boky formy potřete máslem. Než si našleháte krém, dejte formu do ledničky, aby těsto pěkně ztuhlo.

Suroviny na krém:

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 200 g čerstvého sýru (Lučina, žervé, mascarpone nebo pravá americká Philadelphia)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 200 g cukru moučka
  • jemně nastrouhaná kůru z jednoho citronu a šťáva z ½ citronu
  • 3 vejce

Postup:

Vyšlehejte tvaroh, sýr, cukr, citronovou šťávu i kůru a smetanu do hladkého krému. Nakonec postupně (po jednom) přidávejte vejce. Šlehejte na nízkých otáčkách, ať se do krému dostane co nejméně vzduchu. Hotovou směs nalijte na vychlazené těsto a dejte péct do trouby vyhřáté na 160 °C. Cheesecake se obvykle peče ve vodní lázni, ale stačí dát na dno trouby nádobu s vodou. Pečte asi 45 minut, potom troubu vypněte a nechte v troubě s pootevřenými dvířky asi 2 hodiny chladnout. Pak ho umístěte nejlépe do druhého dne do lednice. 

Před podáváním dort ozdobte ovocem – buď rozmixovaným na pyré, kterým cheesecake přelijete, nebo na dortík navrstvěte čerstvě ušlehanou šlehačku a ozdobte oblíbenými lesními plody, jahodami, klidně i kousky manga.