Trend na zimní měsíce – pečený čaj. Jak si ho připravíte doma

Možná to vypadá, že pečený čaj je produktem dnešní doby, ale není to tak. Tímto způsobem uchovávaly přebytky úrody už naše babičky a prababičky, jen v současné době znovu slaví svůj návrat.

Pečený čaj je oblíbenou formou, jak zpracovat domácí sklizeň ovoce. Oceníte ho především v zimních měsících, kdy příjemně zahřeje přelitý horkou vodou, dá se ale konzumovat také v létě – vychlazený, zalitý ledovým čajem nebo jen sodovkou. Jak si takový pečený čaj připravíte doma?

Z čeho se připravuje pečený čaj

Na přípravu pečeného čaje je v první řadě potřebné ovoce. Můžete si připravit čaje jednodruhové (hrušky, jablka, švestky) nebo směsi. Ty jsou mnohem chutnější, přidat do nich můžete i citrusy, drobné bobulové ovoce, mražené či sušené plody, dokonce i kompot. 

Další surovinou je koření. Pro pečené čaje je to především vanilka, skořice, badyán či hřebíček, ty chuť ovoce skvěle doplňují. Pokud chcete využít i nabídku exotického ovoce, rozhodně nepečte banány, ty by zhořkly.

Recept na pečený čaj

Připravte si asi 1 -2 kg ovoce, to větší nakrájejte na drobnější kousky. Jablka či hrušky neloupejte, nechte je i se slupkou. K ovoci přidejte některé ze zmíněného aromatického koření. Vše promíchejte v pekáči, od něhož máte i poklici. Můžete přidat i cca 200 ml vody, pokud si ovoce nepustí šťávu samo (například u mraženého počítejte, že vodu pustí). Jestliže chcete mít čaj sladší, přidejte 1 – 2 lžíce medu či třtinového cukru (podle kyselosti ovoce).

Ovoce pečte asi 30 minut pod pokličkou a potom ještě 15 minut odkryté. Následně ho ještě horké naplňte do sterilizovaných skleniček a uzavřete. Skleničky převraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Použijete kdykoliv během roku tak, že 1- 2 lžičky přelijete vroucí vodou.

Pečené čaje můžete převázat mašlí a věnovat jako dárek někomu blízkému. Patří právě k těm home made dárkům, které máme v oblibě.