Vepřové ražniči v troubě: Oblíbená klasika

Jestli vám teď, uprostřed zimy, chybí grilovací sezona, protože byste si rádi dali nějaký dobrý špíz, nezoufejte. Připravit si skvělé ražniči můžete i v zimě doma, ať už na pánvi nebo v troubě.

Právě elektrické trouby s grilem nebo horkovzdušným programem jsou pro přípravu nejlepšího ražniči opravdu dobré. Máte tak šanci připravit si maso pěkně měkké, ale opečené, jako byste ho připravovali venku na grilu. Tipy, jak si připravit to nejlepší vepřové ražniči doma, vám teď odhalíme.

Recept na vepřové ražniči

Jestliže mluvíme o vepřovém ražniči v troubě, radíme nic nepřekombinovat a soustředit se na základní verzi.

Suroviny

  • kousky vepřové kýty (pečeně či krkovice také mohou být),
  • uzený špek,
  • cibule.

Správně připravené ražniči na špejli jen z těchto tří ingrediencí je tak dobré, že ho nemusíte nijak zvlášť vylepšovat. Stačí už jen sůl, pepř a trochu oleje.

Postup

  1. Aby bylo výsledné ražniči dobře propečené a zůstalo šťavnaté, doporučujeme kousky masa lehce naklepat a v misce promíchat se lžící oleje, solí a pepřem. Teprve poté napichujete střídavě se slaninou a cibulí na jehly nebo špejle.
  2. Ražniči můžete dát na plech vyložený pečícím papírem a v horní části trouby péct pod grilem nebo zvolte pomalejší způsob přípravy – do hlubšího pekáče nasypte zbytek krájené cibule (případně ještě dokrájejte), na ni položte ražniči a zakápněte trochou oleje.
  3. Přiklopte poklicí nebo uzavřete alobalem a pečte téměř doměkka. Pak maso odkryjte a ještě ho opečte. (oblíbená je také verze ražniči na plech, kdy jen postupně otáčejte pokud není zlatistá barva jídla)

Oblíbené varianty ražniči

Protože by se jedna varianta ražniči rychle přejedla, jistě i vy občas experimentujete a snažíte se základní recept dotunit. Několik způsobů, jak ražniči vylepšit, přinášíme i my.

  • Ražniči s paprikou – kromě cibule napichujte na jehlu i papriku nakrájenou na menší kousky. Moc hezky vypadá výsledek, když střídáte tři různé barvy papriky.
  • Kořeněné ražniči – ať už si kořenící směs vytvoříte sami nebo koupíte grilovací koření v obchodě, pozvednete ražniči o level výš. Nebojte se zkoušet nové věci, masu sluší i různé bylinky: tymián, rozmarýn, saturejka, pískavice nebo medvědí česnek.
  • Ražniči s uzeninou – jestli nemáte rádi špek, zvolte nějakou paprikovou nebo šunkovou klobásu. I ta dodá masu potřebnou šťavnatost a na ražniči si pochutnáte.

Náš tip: Nejluxusnější kombinace je vepřové maso + vepřová játra + anglická slanina + cibule + červená kapie. Místo obyčejné tatarky zkuste podávat s česnekovým dipem: 100 g majonézy nadlehčete 100 g bílého jogurtu a smíchejte s lisovaným česnekem (množství česneku si upravte podle sebe).