Recept na rychlý mrkvový dort

Každý, kdo aspoň jednou ochutnal mrkvový dort, mi jistě dá za pravdu, že je to velmi lahodný zážitek. Vláčné těsto optimisticky oranžové barvy, hedvábně jemný bílý krém a úžasná vůně vanilky a skořice, to jsou vlastnosti, kterými si vás tento moučník naprosto získá.

Připravit si mrkvový dort není nic složitého. Dokonce je jeho příprava dost rychlá a jednoduchá, takže ji zvládne nejen začátečník, ale i hodně zaměstnaná žena. Nebo muž. Vlastně nejtěžší na celé přípravě je očištění a nastrouhání mrkve. A té je pro tento dortík potřeba opravdu dost.

Suroviny na mrkvový dort

Co všechno budete na mrkvový dort potřebovat:

  • 1/2 hrnku cukru krupice (nejlépe tmavý, třtinový)
  • 1/2 hrnku oleje 
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku sekaných vlašských ořechů
  • 2 hrnky mrkve nastrouhané na jemno
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • z 1/2 citronu kůra i šťáva

Na lahodný bílý krém si připravte:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 80 g  rozehřátého másla
  • ½ kelímku smetany na šlehání
  • 1 lžíce cukru nebo jakékoliv alternativní sladidlo
  • 1 lžička citronové šťávy

 Jak se peče mrkvový dort

Příprava těsta je vážně rychlá, takže začněte tím, že si zapnete troubu, aby se vyhřála na teplotu 170 °C. Také si připravte dortovou formu, vymažte ji máslem nebo olejem a vysypte moukou. Pak smíchejte všechny sypké ingredience do mísy a promíchejte. Potom přidejte přísady tekuté a míchejte, až je těsto hladké. To přendejte do formy a pečte asi 40 minut.

Mezitím si připravte krém z tvarohu, másla a smetany. Nejprve vyšlehejte vychlazenou smetanu dotuha. Přidejte tvaroh, vychladlé rozpuštěné máslo, citronovou šťávu a cukr a smíchejte vše dohromady. Než se upeče a vychladne korpus, nechte krém odpočinout v lednici.

Vychladlý dort prokrojte a spodní díl namažte krémem. Přiklopte druhým dílem a vršek také pomažte krémem. Nakonec dort posypejte drcenými ořechy, případně ozdobte malými mrkvičkami vytvořené z marcipánu nebo cukrářské hmoty.