Recepty

Recept na ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky k českému létu neodmyslitelně patří. Už někdy v červnu začínáme vařit knedlíky jahodové, později přijdou na řadu meruňky a borůvky, úplně nakonec pak nastává švestková sezóna. Recept na ovocné knedlíky se tedy jistě hodí každé kuchařce.

Problém je ale ten, že jen jeden recept většinou nestačí, pokud nechcete striktně zůstat u těch velkých “blbounů” z kynutého těsta. Jestli chcete vyzkoušet i něco jiného, rozhodně se vyplatí naučit se i tvarohové těsto na jahodové knedlíky či bramborové těsto na švestkové knedlíky, které jsou úplně nejlepší sypané mletým mákem. 

Recept na ovocné knedlíky z kynutého těsta

Kynuté ovocné knedlíky ale jsou naprostý základ naší lidové gastronomie, takže dnes se budeme soustředit právě na ně. Co budeme potřebovat?

  • 250 ml mléka

  • špetka soli

  • 400 g hrubé mouky (může být i polohrubá, ale hrubá je rozhodně lepší)

  • 2 lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí

  • 1 lžička cukru do kvásku

  • sezónní ovoce podle chuti

Postup:

Do mísy si nasypeme mouku, mírně osolíme a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme nebo nasypeme droždí, lžičku cukru a zalijeme troškou vlažného mléka. Počkáme, až vzejde kvásek a potom zbytkem mléka zaděláme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Těsto navrchu posypeme troškou mouky a necháme pod utěrkou v teple kynout asi 1 hodinu.

Náš tip: Jestli máte domácí pekárnu, můžete si těsto připravit v ní. Suroviny do pekárny dáte běžným způsobem – nejprve tekutinu, potom sypké ingredience a na závěr droždí. Zvolíte program na těsto a počkáte si, až zhruba za 1,5 hodiny pekárna pípne, že je hotovo. 

 

Vykynuté těsto na pomoučeném vále znovu trochu propracujeme a pak z něj odkrajujeme stejně velké kousky, do nichž balíme zvolené ovoce. Vaříme v osolené vodě podle velikosti knedlíků asi 7 – 10 minut, přičemž je asi v polovině vaření ve vodě obrátíme. Po vyndání z vařící vody je ihned vidličkou propíchneme, aby se nesrazily. Podáváme sypané tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem, či přelité kysanou smetanou nebo prostě tak, jak je máte nejraději. 

Previous ArticleNext Article