Recepty

Recept na omáčku z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná patří k houbám, z kterých s oblibou vaříme různé polévky a omáčky. Dá se také nakládat do sladkokyselého nálevu, například se směsí zeleniny, její tuhé nožičky se po usušení melou na houbový prášek a přidávají se do jídla jako koření.

Obliba hlívy ústřičné spočívá v tom, že je rozšířená po celém světě, takže všude dostupná, ale především díky svým pozitivním účinkům na lidský organismus. Za všechny jmenujme regulaci krevního tlaku, snižování cholesterolu i hladiny cukru v krvi. Zlepšuje tvorbu červených krvinek a je celkem slušnou obranou proti virům i bakteriím.

A samozřejmě je velmi chutná. Můžete ji přidat pod maso i do polévky, případně z ní uvařit omáčku. Například tu klasickou smetanovou, jaká se dělá běžně z hříbků nebo z lišek. Jestli ale chcete zkusit něco opravdu výjimečného, zkuste omáčku podle následujícího receptu.

Hlíva na divoko

Omáčka z hlívy s divokým kořením je opravdu úžasný kulinářský zážitek. Díky jalovci voní a chutná stylově lesem. Můžete ji podávat přelitou přes vepřovou pečeni či s uzeným masem, jako příloha se nejvíc hodí houskový či karlovarský knedlík.

Suroviny na omáčku:

  • 300 g hlívy ústřičné (jen kloboučky)
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 300 ml bílého vína
  • divoké koření: 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček jalovce, 1 bobkový list
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • hladká mouka na zahuštění
  • voda podle potřeby

Postup:

Do hrnce nalijeme vodu, přidáme divoké koření, osolíme a přivedeme k varu. Do vroucí vody nasypeme očištěnou a na kostičky nakrájenou hlívu a vaříme asi 15 minut. Potom hrnec odstavíme, hlívu necháme ještě asi 5 minut marinovat v kořeněném nálevu, potom scedíme a vybereme koření.

Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na sádle až do zlatohněda. Přidáme hlívu, sušený česnek a mletou papriku a osmahneme. Poté podlijeme bílým vínem a společně dusíme asi 20 minut. Nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce vody a pokud bylo víno hodně suché, můžeme omáčku trochu osladit.

Previous ArticleNext Article