Připravte ty nejlepší palačinky. Jak na to?

Máte rádi palačinky? Ty tenké, vláčné, se zlatými, lehce křupavými okraji? Udělat palačinky svede skoro každý, ale připravit tyhle luxusní palačinky jako pavučinky, umí málokdo. přitom to není složité, jen má příprava svá pravidla.

Na tom, jaké palačinky vytvoříte, se podílí několik aspektů. Tím nejdůležitějším jsou suroviny. Například, jestli chcete palačinky pevnější (například když je budete ještě zapékat s náplní), můžete použít polohrubou mouku. Na tenké dokonalé palačinky musíte mít vždy mouku hladkou. 

Jak na nejlepší palačinky

Kromě výběru mouky máme pro vás ještě dva tipy, díky nimž budu vaše palačinky perfektní. První z nich je: nikdy nedávejte do těsta cukr. Při smažení totiž cukr karamelizuje a palačinky se připalují. A druhý tip: jestli nechcete, aby se vám palačinky připalovaly přidejte do nich rozpuštěné máslo nebo trošku kvalitního oleje. Díky tomu se palačinky nebudou chytat pánve, i když ji nebudete vymazávat tukem.

Recept na dokonalé palačinky

Nejprve si připravte všechny tyto suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 400 ml mléka (nejlépe plnotučného)
  • 2 lžíce rozpuštěného vychladlého másla nebo oleje
  • špetku soli

Nejprve si ve vyšší misce metlou rozkvedlejte mléko a vejce. Tím se do směsi dostane vzduch a palačinky budou nadýchané. Potom zašlehejte mouku se špetkou soli. Nakonec přidejte máslo a ještě jednou promíchejte. Těsto pak nechte půl hodiny odpočinout.

Na smažení si zvolte pánev s nepřilnavým dnem. Malou naběračkou do rozpálené pánve vlijte těsto a pohyby pánve do všech stran ho rozlijte až ke krajům. Opékejte z obou stran do zlatova.

Náš tip: palačinku obracejte, až když těsto není vlhké. Teprve v tu chvíli se “pustí” dna pánve a otočení se obejde bez potrhání. První palačinka se přesto může roztrhnout – obvykle to souvisí s nízou teplotou pánve. Druhá už bývá dokonalá.