Recepty

Jídlo ze smaženého cizrnového těsta – chutný falafel

Znáte falafel? Pokud jste byli na dovolené v arabských zemích, nejspíš už jste ho ochutnali. Pokud ne, můžete to dohnat, připravit si ho není nic těžkého. A věřte, že ta orientální chuť falafelu vás alespoň na chvilku přenese na nádherná místa Blízkého Východu.

Na falafel potřebujete především cizrnu. Co je cizrna z nutričního hlediska? Stejně jako všechny ostatní luštěniny obsahuje komplexní “pomalé” sacharidy, vlákninu a bílkoviny. Díky tomu vám dodá hodně energie a na dlouho vás zasytí. Cizrna také pomáhá udržovat optimální hladinu cholesterolu v krvi a snižuje vysoký krevní tlak. Rozhodně je velmi dobré zařadit ji do jídelníčku, a to hlavně pokud chcete snížit hmotnost.

Recept na exotický falafel

Základní surovinou na přípravu falafelu je tedy cizrna. Je třeba koupit si cizrnu suchou, nikoliv tu uvařenou v plechovce. Co všechno ještě potřebujete na falafel?

Suroviny:

  • 500 g sušené nevařené cizrny
  • 1 malá cibule
  • asi ¼ šálku sekané zelené petrželky
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky drceného (nebo mletého) římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ¼ lžičky pepře
  • špetka chilli (kdo nemá rád ostré, vynechá)
  • olej na smažení

Postup:

Cizrnu propláchněte a namočte nejméně na 12 hodin do vody. Potom ji slijte a ještě jednou propláchněte. Potom ji spolu s ostatními surovinami nasypejte do mixéru a rozmixujeme na směs hrubší, než je hummus, nicméně by měla být pastovitá. Směs si přendejte do misky s víkem (postačí i potravinářská folie) a dejte ji na hodinku či dvě vychladit do ledničky. 

Do hlubší pánve nebo kastůrlku si nalijte vyšší vrstvu oleje a ohřejte ho na středním plameni, případně použijte fritovací hrnec. Zhruba ze 2 lžic směsi rukama vytvořte kuličku: snažte se ji stlačit ale nepřehánějte to, ať se nerozpadne. Počítejte s tím, že je falafel křehký a rozpadá se, ale po přenesení do rozpáleného oleje zpevní. Kuličky smažte asi 3 minuty, poté je přendejte na papírovou utěrku. Falafel se podává tradičně se salátem zvaným tabouleh, s tahini, ale můžete podávat jakoukoliv zeleninu. Běžně se také připravuje v pita chlebu.

Previous ArticleNext Article