Jak si správně připravit vejce na tvrdo

Jestli si myslíte, že uvařit vejce na tvrdo není žádná věda, odpovídám, že je a není. Možná byste se divili, co všechno musíte zohlednit, abyste při vaření získali přesně ten výsledek, jaký očekáváte: na tvrdo uvařené vejce s nepopraskanou skořápkou. Když ale dodržíte pár pravidel, nemusíte se vaření vajec obávat.

Největší chybu asi děláme už při výběru vajec, která se chystáme vařit. Jak vybrat ta správná a jak je před vařením připravit, si v tomto článku vysvětlíme. při vaření vajec je také důležitý čas, během něhož vejce pobylo ve vodě horké nejméně 60°C. Hlídáním této doby můžeme vejce vařit na měkko, na hniličku nebo požadované vejce na tvrdo.

Jak vybrat vejce na vaření

Prvotní výběr začíná asi už v obchodě, kdy si kontrolujeme, že žádné z vajec není prasklé. Pokud se vám přesto stane, že přinesete domů nakřáplé vejce, nevařte ho. Zpracujte ho do těsta, přidejte do míchaných vajec, ale vařit vejce s prasklinkou se fakt nevyplatí – většina se rozlije do vody ještě před uvařením.

Na vaření nepoužívejte ani vejce čerstvá. Mají pevnou skořápku a špatně se loupou. V průběhu dní se ale ze skořápek odpařuje voda a ony zkřehnou. Pak se mnohem snadněji vejce loupou. Sáhněte tedy po vajíčkách, které už máte nějaký ten den (cca 1 týden) doma.

Jak správně vařit vejce

Vajíčka si z ledničky vyndejte asi o 15 minut dřív, než je budete vařit. Tím minimalizujete teplotní šoky a tím i riziko, že praskne skořápka. Ze stejného důvodu dejte vejce vařit ve studené vodě (na rozdíl od vaření vajec na měkko nebo na hniličku, kdy je dobré dát je do horké vody a mít tak přehled, jak dlouho na ně horká voda působí).

Pokud byste je vařili v horké vodě, bylo by třeba nechat je v ní 9 minut. Po té době budou uvařené na tvrdo, přitom stále vláčné, nevysušené a nedrolivé. Ve studené vodě přiveďte vejce k varu, pak plotýnku vypněte a nechte je “dojít” 10 minut v horké vodě. Budou uvařené správně na tvrdo. Následně je šokově zchlaďte studenou vodou, aby šla dobře oloupat.