Jak připravit chutného lososa
Velmi oblíbená a nejen na našem trhu nejprodávanější mořská ryba je losos. Má typickou narůžovělou barvu a svou lahodnou chutí si získá každého, kdo lososa jednou ochutná. Skvělé na této rybě je, že steak z lososa nemá skoro žádné kosti.
Lososa můžete běžně zakoupit v obchodě, a to buď čerstvého, mraženého nebo již upraveného – uzeného. Máme pro vás pár nápadů, jak si připravit lososa opravdu chutně tak, aby si získal celou vaši rodinu.
Pečený losos s krustou
Naporcovaného čerstvého nebo rozmraženého lososa naskládáme na plech s pečícím papírem. V misce si připravíme směs ze strouhanky z toustového chleba, bylinek (je vhodné použít tymián a rozmarýn), soli, rozpuštěného másla a parmazánu. Vzniklé těstíčko poklademe rovnoměrně na steaky. Takto připravenou rybu vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme asi 10 minut, pak zkontrolujeme, jestli krusta už zlátne. Je-li zlatá, vyndáme, jestli ne, chvíli ještě ponecháme v troubě.
Losos na pánvi
Jedna z nejjednodušších příprav lososa je pečení na pánvi. A právě tento úplně obyčejný způsob je asi ten nejchutnější. Na pánvi si necháme zlehka rozehřát máslo. Na rozehřáté máslo položíme porce lososa tak, aby byly kůží dolu. Smažíme z obou stran 4 minuty, poté lososa přendáme z pánve na talíř a osolíme. Tím si ponechá losos svou šťavnatost. Doporučujeme zlehka zakápnout citronem. Takto připravený losos je výborný podávaný s brambůrky pečenými s bylinkami na másle.
Uzený losos
Pokud si v obchodě zakoupíte uzeného lososa, můžete si z této delikatesy udělat za pár minut skvělou pomazánku, která je vhodná nejen ke svačině, ale také jako pohoštění pro návštěvu. Jak na to? Uzeného lososa nakrájíme najemno, smícháme s čerstvým sýrem, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a přidáme nadrobno nasekanou pažitku. Podáváme na plátcích celozrnné bagety.