Asijská kuchyně – jak připravit kung pao
Asijské kuřecí kung pao je jedno z nejoblíbenějších pokrmů asijských fast foodů v České republice a nejen u nás. Kung pao je bez nadsázky známé po celém světě. Šťavnaté kuřecí maso s kořenovou zeleninou a bambusem v typické hnědé omáčce – tak ho dostanete v každém “čínském” bistru u nás. Bohužel toto není jeho originální receptura.
Kuřecí kung pao pochází původně z Číny z provincie Sečuán. A jeho originální podoba a i většina ingrediencí je naprosto odlišná od známého jídla z fast foodu. Namarinované vykostěné kuřecí maso, zprudka opečené. Opražené arašídy, česnek, zázvor, sečuánský pepř a chilli papričky, to jsou typické ingredience pro originální kung pao. Pokud si ho chcete zkusit připravit doma a nevíte jak na to, máme tu pro vás připravený recept.
Recept na originální kung pao
Na přípravu pokrmu pro čtyři osoby budete potřebovat:
- 400 g vykostěného kuřete (nejlepší je stehenní maso)
- svazek čerstvé jarní cibulky
- chilli papričky (nejlépe sečuánské) nebo 1 červená kapie
- 150 g nesolených oloupaných arašídů
- 4 stroužky česneku
- 30 g čerstvého zázvoru (nebo lžička sušeného zázvoru)
- sečuánský pepř podle chuti
- bramborový škrob
- olej
- sůl
- pepř
- cukr
- 6 lžic rýžového vína ShaoXing
- 4 lžíce světlé sojové omáčky
- 4 lžíce tmavé sojové omáčky
- 100ml vody
Jak budeme postupovat:
Nejprve si připravíme maso: nakrájíme si ho na kostky, osolíme, opepříme, přidáme lžíci cukru a obalíme ve škrobu. Do Wok pánve přidáme olej a až když je dostatečně rozpálený, maso zprudka opečeme. Po opečení maso z pánve vyndáme a necháme okapat. Do pánve znovu nalijeme olej a opražíme v něm arašídy. Po upražení znovu z pánve vyndáme a necháme okapat.
V misce smícháme obě sojové omáčky, dvě lžíce cukru, rýžové víno a vodu. Poté si nakrájíme oloupané stroužky česneku, nastrouháme zázvor a nakrájíme si jarní cibulku. Znovu ve Wok pánvi rozpálíme olej a začneme restovat česnek se zázvorem – ne moc dlouho, aby česnek nezměnil chuť, ale byl pouze křupavý. Přidáme orestované maso, které posypeme sečuánským pepřem, přidáme papriku nebo chilli, jarní cibulku a nakonec arašídy. Celé toto orestované kung pao přelijeme omáčkou, kterou jsme smíchali v misce. Podáváme s jasmínovou rýží.