Tradiční španělský ptáček: Jak ho připravit?

Z názvu by se dalo předpokládat, že tento recept pochází ze Španělska, ale pravda je někde jinde. Španělský ptáček je původní české jídlo, které se připravuje z hovězího masa a ve Španělsku ho opravdu neznají.

Historie tohoto velmi oblíbeného jídla sahá až do dvora Rudolfa II., avšak tenkrát se jednalo o závitek z telecího masa. 

Španělský ptáček jak ho známe dnes se vaří cca od 50. let minulého století. Máme pro vás tradiční recepturu, jak si španělské ptáčky připravit na španělského ptáčka. Věříme, že si tento recept oblíbíte.

Recept na španělské ptáčky

Co budeme potřebovat na španělské ptáčky pro 4 osoby?

Suroviny

  • 50g sádla
  • 2 velká cibule
  • 4 plátky hovězího zadního masa
  • hovězí vývar (nebo masox)
  • 1 vejce
  • 2 párky 
  • plnotučná hořčice
  • špek nebo anglická slanina
  • sladkokyselé okurky i s nálevem
  • mletý pepř
  • sůl
  • worcestrová omáčka
  • hladká mouka

Postup přípravy

  1. Hovězí plátky si dobře naklepeme paličkou, ale opatrně, abychom je neprotrhli.
  2. Plátky si osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany hořčicí.
  3. Mezitím si připravíme náplň do ptáčků – uvaříme vejce natvrdo, zchladíme a poté oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny.
  4. Okurky, slaninu a párky rozkrojíme podélně na tvar hranolku.
  5. Jednu cibuli též nakrájíme na měsíčky. Doprostřed plátku položíme vajíčko, okurku, slaninu, cibuli i párek.
  6. Poté zavineme a pečlivě ovážeme nití tak, aby byly ptáčky pevně svázány a nikde nevykukoval ani kus náplně. Připravené ptáčky obalíme v hladké mouce.
  7. Druhou cibuli nakrájíme najemno, mezitím si rozehřejeme v hrnci sádlo. Cibuli dáme do hrnce a orestujeme.
  8. Do tohoto základu vložíme ptáčky a pečlivě ze všech stran opečeme a necháme zatáhnout.
  9. Podlijeme připraveným vývarem, přidáme lžíci hořčice, trošku worcestrové omáčky a dusíme doměkka, tedy  cca hodinu a půl.
  10. Při použití tlakového hrnce se doba zkrátí o polovinu, v něm dusíme pouze 45 minut.
  11. Ptáčky vyjmeme z hrnce a omáčku zahustíme pomocí hladké mouky, kterou rozmícháme v trošce vody.
  12. Omáčku vaříme ještě aspoň 15 minut, aby se mouka provařila a omáčka se zahustila.
  13. Dochutíme solí, pepřem, případně přidáme trochu nálevu z okurek, abychom omáčku trošku okyselili a dodali jí šmrnc.

Podává se s omáčkou a knedlíkem nebo rýží

Doporučujeme: Bramborový salát s domácí majonézou