Recept na bezlepkový chléb

Pokud máte v rodině celiaka, takže neustále sháníte vhodné bezlepkové pečivo, jistě vám přijde vhod možnost upéct si bezlepkový chléb doma. Domácí bezlepkový chléb je výrazně chutnější a také podstatně levnější, než kupovaný.

Na přípravu bezlepkového chleba, stejně jako na ostatní pečivo, potřebujete především správnou mouku bez obsahu lepku. Taková je například kukuřičná, pohanková, cizrnová, ale i mouky z luštěnin, ořechů a podobně. Pro pečení chleba je vhodná některá ze směsí, které obchody nabízejí, předem si ale zkontrolujte složení (vhodná je například směs NOMIX, univerzální směs LABETA nebo mouka Jizerka).

Pečeme bezlepkový chléb

Chleba jako od pekaře si upečete z dostupných surovin a jestli ho nesníte dřív, vydrží až týden. Budete na něj potřebovat:

  • 250 g bezlepkové směsi (NOMIX, LABETA nebo Jizerka) + 100 g pohankové mouky + 150 g tapiokové mouky, tedy celkem 500 g bezlepkové směsi, jejíž složení můžete libovolně obměňovat
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 6 lžic oleje
  • 2 lžíce psyllia (rozpustná vláknina)
  • 6 dcl vody

Postup:

Psyllium namočte pár hodin dopředu do vody. Potom všechny suroviny smíchejte a vypracujte nelepivé vláčné těsto. To dejte na 45 minut kynout na teplé místo. Po prvním kynutí vypracujte chleba a bochník nechte dalších 30 minut odpočinout a ještě trochu nakynout.

Troubu si vyhřejte na 220 °C, na dno postavte hrnek s vodou. Pokud máte parní troubu, nalijte si vodu do zásobníku a použijte parní program, aby byla kůrka pěkně vláčná. Do středu trouby si dejte předehřát plech a na rozpálený pak přeneste chléb. Po 5 minutách ztlumte teplotu pečení na 175 °C a pečeme chleba zvolna asi hodinu.

Rady a tipy

Jestli chcete mít bezlepkový chléb dostatečně vláčný, přidejte do něj při zadělávání 3 lžíce tvarohu nebo jogurtu. Do základního těsta také lze zamíchat lžičku kmínu, nebo chcete-li, anýz či fenykl. A samozřejmě můžete do těsta i navrch přidat jakákoliv semínka (slunečnicové, dýňové, lněné, chia atd.) nebo ořechy.