Recepty

Pórková polévka není jenom chutná ale i zdravá

Pórek nebo-li pór zahradní je základní ingrediencí do pórkové polévky. Je velmi bohatý na vitamíny, především na vitamin A, B1, B6 a vitamin C, obsahuje mnoho minerálních látek, například vápník, fosfor, železo a draslík. Díky sirným silicím povzbuzuje pórek chuť k jídlu, je také skvělý v boji proti bakteriím a plísním – čistí zažívací i močové ústrojí. Výborně působí proti průjmům, nadýmání a jiným zažívacím potížím.

Pórek si zamilujete nejen díky skvělým účinkům na celkové zdraví, ale také pro jeho univerzální použití v kuchyni. Je výborný do polévek, salátů nebo pod dušené maso, neodmyslitelně patří také do čínské kuchyně.

Na pórkovou polévku je mnoho receptů, my vám přinášíme náš oblíbený recept na pórkovou polévku se smetanou. Věříme, že si ji zamilujete stejně jako my.

Recept na pórkovou polévku se smetanou

Co budeme pórkovou polévku potřebovat:

(recept je pro 4 porce)

  • 50 g másla
  • 1 velký pórek
  • 3 brambory
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • voda nebo zeleninový vývar

Jak budeme postupovat:

Nejdůležitější na přípravě pórku je jeho důkladné opláchnutí. V místě, kde přechází bílá část do zelené, bývá mezi jednotlivými vrstvami schováno poměrně dost. Když pórek špatně očistíme a opláchneme, hrozí nám, že nám bude hlína skřípat mezi zuby, proto ho musíme propláchnout opravdu důkladně.

Správně očištěný pórek nakrájíme nadrobno. V hrnci si rozpustíme máslo a nakrájený pórek na másle orestujeme (ale ne moc, aby nezhnědl). Oloupeme a opláchneme si brambory a nakrájíme je na malé kostičky. Přidáme do orestovaného pórku a zalijeme vodou vývarem. Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Vaříme vše společně do té doby, než brambory změknou, což je asi 10 minut. Když už jsou brambory měkké, přidáme smetanu ke šlehání a pár minutek provaříme. Poté odstavíme z plotny a tyčovým mixér rozmixujeme, ale jen na hrubo, aby nám tam zůstaly kousky. Pórková polévka je skvělá s opečenými krutony.

Previous ArticleNext Article