Recepty

Čočková polévka. Jak ji připravit?

Čočka se díky vzrůstajícímu trendu veganského a vegetariánského životního stylu v posledních letech stala opět oblíbenou potravinou. Díky vysokému obsahu rostlinných bílkovin je výbornou náhražkou masa, takže i vegetariáni mohou mít zajištěnu plnohodnotnou stravu. 

Na čočku existuje mnoho receptů, jelikož je čočka rozšířena po celém světě. Především v Evropě, Indii a na Blízkém východě se z ní vaří opravdu hodně. Čočková polévka může mít mnoho variant a to hlavně díky původu, kde se vaří, a ingrediencím, které se do ní přidávají. Můžou to být brambory, zelenina, různé druhy koření, jako je například kari nebo římský kmín. Celosvětově známý je například indický čočkový dhál, což je orientální variace na čočkovou polévku. My vám ale přinášíme typicky českou verzi polévky a věříme, že si na této čočkové polévce pochutnáte.

Recept na typicky českou čočkovou polévku

Co budeme potřebovat:

  • 200 g čočky
  • 1 cibule
  •  ocet
  • majoránka
  •  pepř
  • sůl
  • olej
  • hladká mouka
  • 5 stroužků česneku
  •  2 brambory
  • můžeme přidat 2 nožičky jemných párků nebo kousek uzeného masa 

Jak budeme postupovat:

Čočku je dobré přes noc nebo alespoň 2 hodiny předem namočit, aby trochu nabobtnala. Jestli na to nemáte čas, nevadí, změkne i tak poměrně rychle. Oškrábeme si brambory a nakrájíme je na kostičky. Vodu z namočené čočky slijeme. Do hrnce dáme čerstvou vodu a přidáme namočenou čočku a nakrájené brambory, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme společně do změknutí.

Připravíme si jíšku do polévky. Oloupeme si a nakrájíme nadrobno cibuli, pak ji osmažíme na oleji. Přidáme k ní hladkou mouku a vytvoříme jíšku, kterou přidáme do hrnce k čočce a bramborám, tím polévku zahustíme. Zmírníme plamen, přidáme prolisovaný česnek, majoránku, pepř, sůl a podle chuti ocet. Ocet přidávejte po lžičkách, aby jste polévku příliš nepřekyselili.

Nakrájíme si párky na kolečka a zvlášť na pánvi na malém množství tuku opečeme a přidáme do polévky. Chvíli provaříme, aby se chutě pěkně spojili.

Previous ArticleNext Article