Jak připravit chutné lívance

Lívanec je sladká, nadýchaná placka a opravdu dobrá placka, kterou si nelze nezamilovat. Jedná se o litý moučník podobný palačince, kde jednou z přidaných ingrediencí je buď droždí nebo kypřící prášek do pečiva, takže je krásně kyprý. Asi ho všichni známe už od dětství, kdy nám je babičky nebo maminky připravovaly k nedělní snídani. 

Historie lívanců nebo spíš placek, které jsou opékány, sahá hluboko do dob, kdy jako primární zdroj obživy bylo zemědělství. Těsto smíchané z mouky, vody a někdy i vajec se následně peklo na kameni. V průběhu staletí (dokonce tisíciletí), se placky měnily, vznikaly různé jejich varianty a lívance jsou jednou z nich.

Rozdíl mezi palačinkou a lívancem

Rozdíly mezi palačinkou a lívancem jsou zřejmé na první pohled, odlišné je i těsto. Palačinka je tenká placka většího průměru, která se pak například maže marmeládou, tvarohem, nugetou nebo čokoládou, balí se do ruličky nebo přehýbá do trojúhelníku. Lívanec je menší, nadýchaný, většinou v pravidelném kruhovitém tvaru, díky tomu, že lívance připravujeme obvykle na lívanečníku. Podává se většinou s marmeládou, tvarohem a ovocem, pokapaný sirupem a podobně.

Recept na chutné rychlé lívance bez kynutí

Recept na chutné lívance bez kynutí je skvělý díky tomu, že ušetříte hodně času díky tomu, že nemusíte nechat vzejít droždí ani kynout těsto.

Co budeme potřebovat?

Na těsto:

  • 250g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 120 ml mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce oleje
  • ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva

Na ozdobu:

Zakysaná smetana
marmeláda
lesní ovoce

Jak budeme postupovat:

Vajíčko rozdělíme do dvou misek na žloutek a bílek. Z bílku ušleháme pevný sníh a dáme stranou. Žloutek rozšleháme s cukrem do pěny. Do žloutku s cukrem přiléváme po malých částech mléko a stále šleháme. Do tohoto základu přisypeme přes síto prosátou moukou s kypřícím práškem. Přidáme olej a vymícháme hladké těsto. Na konec přidáme sníh z bílků. Vše už jen zlehka promícháme, aby nám sníh z bílků neklesl. Těsto nesmí být moc řídké, mělo by být hustší, než je na palačinky. Těsto lijeme do lívanečníku a lívance smažíme z obou stran. Podáváme potřené marmeládou, polité zakysanou smetanou a ozdobené lesním ovocem.