Chutné kuře na paprice – recept

Pamatuju si z dětství, jak moc mi chutnala slepice na paprice od babičky. Krémová oranžová omáčka s tak fantastickou chutí. Tajemství této omáčky bylo vždycky v silném vývaru; babička celé hodiny vařila na kamnech slepici, která už přestala snášet vejce, aby se vytvořil silný vývar na polévku a na omáčku.

Dnes už se slepice tolik nevaří, zvykli jsme si připravovat jemnější kuře. Princip je ovšem stejný – jemná omáčka zabarvená sladkou paprikou, jejíž tajemství je v silném vývaru. Jak se připravuje tradiční kuře na paprice?

Tradiční kuře na paprice

Na tuto omáčku si připravte naporcované kuře, nejlépe kuřecí stehna. Dá se sice připravit i z prsou, ale ta si nezachovají takovou šťavnatost. Jaké další suroviny budete potřebovat?

Ingredience:

  • 4 kuřecí stehna (nebo 1 celé kuře, které si naporcujete)
  • 1 větší cibule
  • olej
  • 2 polévkové lžíce mleté červené papriky (nejlépe maďarské)
  • 1 lžíce grilovacího koření na kuře (omáčku příjemně provoní)
  • 1 litr silného kuřecího vývaru
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 – 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
  • sůl a pepř

Postup:

Nejprve si na oleji ze všech stran zprudka osmahněte maso. Pak ho vyndejte a na výpeku smažte cibuli, dokud nezačne vonět a karamelizovat. Zasypejte ji mletou paprikou a grilovacím kořením, pak ji podlijte vývarem. Do základu vložte porce kuřete a duste doměkka.

V tuto chvíli musíte omáčku zahustit a to jde dvěma způsoby: buď si připravíte máslovou jíšku, nebo v trošce studeného vývaru rozmíchejte trochu mouky. Já osobně nepřidávám další tuk, takže jen rozkvedlám mouku ve vývaru. Úplně na závěr zjemníte omáčku smetanou a dochutíte solí a pepřem.

Kuře na paprice je naprosto univerzální omáčka, k níž můžete připravit jakoukoliv přílohu. Typické jsou kynuté knedlíky, ale často se podává s rýží, s těstovinami či s noky. Překvapivě dobré jsou k této omáčce i brambory a dokonce i bramborové knedlíky.