5 tipů, co jíst místo pečiva

Je těžké představit si život bez pečiva, bez krajíce čerstvého chleba, obložené housky nebo tvarohových buchet od babičky. Pečivo jíme k snídani, k obědu i k večeři. Pravda ale je, že našemu zdraví tak úplně nesvědčí, hlavně to z bílé mouky.

Každý, kdo se rozhodne hubnout, začíná tím, že z jídelníčku vyřazuje sacharidy, především bílý cukr a bílou mouku. Je pravda, že už jen tím, že přestanete konzumovat pečivo, můžete začít hubnout. Jenže co zařadit do jídelníčku místo pečiva? Podle toho, kdy a k čemu pečivo konzumujete, můžete vybrat náhradu z našich tipů.

1. Ovesné vločky

Jestli jste zvyklí snídat něco sladkého, zkuste místo koláče, bábovky nebo chleba namazaného marmeládou pro změnu ranní porridge neboli kaši z ovesných vloček. Když si ji osladíte trochou medu, přidáte rozinky a ořechy, nebo doplníte čerstvým ovocem, máte úžasnou dobrotu a energii na celé dopoledne. 

2. Křehké chleby, knackebrot

Křehké chleby jsou zdravější alternativou pečiva v případě, že si chcete něco “namazat”. Křehký chléb z celozrnné špaldové mouky, amarantový chlebíček nebo osvědčený knackebrot si můžete klidně namazat čerstvým sýrem typu žervé, cottage a podobně. Obložené zeleninou, vejcem a klidně i plátkem šunky, jsou velmi dobrou snídaní i svačinou.

3. Placky

Velmi dobrou náhradou za chléb jsou různé placky, například pohankové, bramborové, cizrnové, fazolové, čočkové nebo kukuřičné. Dají se jíst studené i teplé, samotné, namazané či jako přílohu k teplému pokrmu i k salátu. Zajímavou variantou jsou tortilly – kukuřičné placky plněné směsí masa a zeleniny.

4. Zelenina

Různé druhy zeleniny nakrájené na hranolky nebo na proužky mohou být zdravou náhradou pečiva ke grilovanému masu, případně k různým pomazánkám a dipům. Sama o sobě vás zelenina na dlouho nezasytí, ale v kombinaci s bílkovinami je tou nejlepší přílohou. Zkuste s čerstvou zeleninou podávat například tvarohovou pomazánku s bylinkami nebo cizrnový hummus.

5. Tvarohové pečivo

Zastánci bezlepkové nebo low carb stravy velmi často nahrazují běžné pečivo tvarohovými bochánky z měkkého tvarohu, vajec, soli a prášku do pečiva. Pečený tvaroh je plný bílkovin, takže zasytí na dlouho a úplně postrádá sacharidy, které si při hubnutí musíte hlídat.