Zavařování rajčat – jak na to?

Jestliže letos očekáváte hojnou úrodu rajských jablíček, která si právě teď s nadšením pěstujete na své zahrádce, pak se možná plánujete pustit i do zavařování rajčat, což je velice šikovný způsob, jak si poradit s úrodou a udělat si zásobu pro zimní měsíce. Rajčata jsou velice oblíbená především pro svou vynikající chuť a šťavnatost, opomenout rozhodně nesmíme ani vysoký obsah vitamínů a vlákniny prospěšné pro naše zdraví. I jejich využití v kuchyni při vaření a přípravě různorodých pokrmů je více než pestrá a rozhodně se tak není čemu divit, že s nimi pracujeme nejen v létě, kdy je jich dostatek, ale i v zimě, kdy se jejich pořizovací cena v obchodě dokáže vyšplhat na nekřesťansky vysoké sumy.

Zavařování rajčat má své výhody

Také milujete rajčata, jejichž původ je přisuzován Peru a Ekvádoru a s chutí si připravujete nejrůznější dobroty, kde právě rajská jablíčka hrají hlavní roli? Pak je náš dnešní článek určený právě vám! Jestliže váháte nad zavařováním rajčat nebo si snad říkáte, že je to hloupost, pak vám prozradíme jeho výhody:

  • zavařováním rajčata zbavíte veškerých bakterií
  • během zavařování rajčata neztrácí svou chuť ani vitamíny
  • díky zavařování rajčat tak budete mít zásobu na zimu, kdy jsou rajčata drahá
  • efektivně zužitkujete úrodu

Jak na zavařování rajčat

Jestliže se bojíte složitosti procesu, pak vás rádi uklidníme: zavařování rajčat není vůbec složité a i vy si s tímto úkolem jistě hravě poradíte. Máme pro vás snadný návod, se kterým to určitě zvládnete.

Potřebujete:

  • 1 kg rajčat
  • vodu
  • sůl

Postup:

Rajčata omyjte a zbavte zelených bubáků. Poté je nakrájejte buď na půlky nebo na čtvrtky a naskládejte do sklenic. Vůbec se nemusíte bát na rajčata zatlačit, díky čemuž se jich do sklenice vejde daleko více. Do každé sklenice poté přidejte špetku soli a sklenici dolijte vodou až po okraj. Po zavíčkování pak sklenice sterilizujte 20 minut při 80°C.

Jak využít zavařená rajčata

Zavařená rajčata se stejně jako ta čerstvá dají v kuchyni využít na mnoho způsobů, přičemž ve většině případů ani nepoznáte rozdíl. Jsou vhodná nejen pro přípravu populárních boloňských špaget, ale připravit s nimi můžete i známou studenou polévku gazpacho nebo výborný domácí kečup.