Zapečené těstoviny s brokolicí
Rychlé a skvělé jídlo, které snoubí zdravou brokolici s chutnými těstovinami.
Těstoviny, těstoviny a zase těstoviny. Surovina běžně používaná ve většině domácností jako příloha i jako hlavní chod. Jsou jich různé druhy, různé tvary, různé způsoby použití, ale co to vlastně je? Jak by mnoho lidí mohlo napadnout, těstoviny mají původ v Itálii, první zmínka o nich je dokonce již z 1. století n. l. Základní surovinou pro těstoviny je obvykle pšeničná mouka nebo semolina, existují ale i těstoviny z jiných druhů obilí, nebo také rýžové těstoviny. Semolina je mouka z tvrdozrnné pšenice a z ní vyrobené těstoviny jsou pevnější a tudíž kvalitnější. Dále mohou být těstoviny vaječné či bezvaječné. Těstoviny se připravují tzv. extrudováním, kdy se potravina za vysoké teploty a tlaku upraví tak, aby byla trvanlivá a lehce stravitelná. Druhů těstovin je nepřeberné množství, základní dělení je na krátké, dlouhé, polévkové, plněné (tortelini) a ploché (lasagne). Mezi krátké těstoviny patří například fussili (vřetena), penne (trubičky), či farfalle (mašličky), z dlouhých těstovin jsou u nás nejznámější spaghetti a a bucatini, což jsou vlastně duté špagety, často označované jako makaróny. Mezi těstoviny patří také kuskus. Těstoviny si můžete i snadno připravit doma, stačí pouze mouka, voda a trocha oleje. Co se týče složení, není to nic složitého. Těstoviny jsou tvořeny hlavně z mouky, tudíž obsahují hlavně polysacharidy – škroby. Tuku a bílkovin mají jen pomálu, vaječné těstoviny obsahují bílkovin o něco více.
Jak připravit zapečené těstoviny? Je to velice jednoduché. Uvaříte těstoviny, dáte do zapékací mísy spolu s dalšími surovinami na dochucení (zelenina, maso, omáčka apod.), přidáte nějaké to vejce, aby vše drželo pohromadě, posypete sýrem a celé to dáte do trouby a necháte zapéct. Za pár minut máte hotovo a můžete podávat. Zapečené těstoviny jsou navíc dobré i den dva po jejich přípravě, takže jsou ideální například jako oběd do práce.
Čas: 40 minut Množství: 6 porcí Náročnost: snadné
Potřebujeme:
- 500g brokolice
- 4 vejce
- sůl
- pepř
- kardamom
- oregano
- těstoviny
- 150g tvrdého sýru (eidam)
Postup:
- V osolené vodě si uvaříme těstoviny dle návodu, na množství do zapékací misky, scedíme a necháme vychladnout.
- Mezitím, co se těstoviny vaří, si připravíme brokolici, očistíme ji, polovinu nakrájíme na menší kousky, druhou polovinu rozmixujeme v mixéru.
- Předehřejeme si troubu na 200°C a připravíme si zapékací misku.
- Kousky brokolice dáme spolu s těstovinami do zapékací misky.
- Rozmixovanou brokolici dáme do větší misky, přidáme 4 vejce a dle chuti okořeníme.
- Sýr nastrouháme nebo nakrájíme na menší kousky a polovinu přidáme k směsi rozmixované brokolice.
- Směsí zalijeme těstoviny a navrch posypeme zbylým sýrem, nebo poklademe plátky sýra.
- Zapékací mísu dáme do trouby a pečeme asi 20 minut do tuhé konzistence.
Zapečené těstoviny můžeme podávat ihned teplé, ale dobré jsou i na druhý den.