Zapečené těstoviny s brokolicí

Rychlé a skvělé jídlo, které snoubí zdravou brokolici s chutnými těstovinami.

Těstoviny, těstoviny a zase těstoviny. Surovina běžně používaná ve většině domácností jako příloha i jako hlavní chod. Jsou jich různé druhy, různé tvary, různé způsoby použití, ale co to vlastně je? Jak by mnoho lidí mohlo napadnout, těstoviny mají původ v Itálii, první zmínka o nich je dokonce již z 1. století n. l. Základní surovinou pro těstoviny je obvykle pšeničná mouka nebo semolina, existují ale i těstoviny z jiných druhů obilí, nebo také rýžové těstoviny. Semolina je mouka z tvrdozrnné pšenice a z ní vyrobené těstoviny jsou pevnější a tudíž kvalitnější. Dále mohou být těstoviny vaječné či bezvaječné. Těstoviny se připravují tzv. extrudováním, kdy se potravina za vysoké teploty a tlaku upraví tak, aby byla trvanlivá a lehce stravitelná. Druhů těstovin je nepřeberné množství, základní dělení je na krátké, dlouhé, polévkové, plněné (tortelini) a ploché (lasagne). Mezi krátké těstoviny patří například fussili (vřetena), penne (trubičky), či farfalle (mašličky), z dlouhých těstovin jsou u nás nejznámější spaghetti a a bucatini, což jsou vlastně duté špagety, často označované jako makaróny. Mezi těstoviny patří také kuskus. Těstoviny si můžete i snadno připravit doma, stačí pouze mouka, voda a trocha oleje. Co se týče složení, není to nic složitého. Těstoviny jsou tvořeny hlavně z mouky, tudíž obsahují hlavně polysacharidy – škroby. Tuku a bílkovin mají jen pomálu, vaječné těstoviny obsahují bílkovin o něco více.

Jak připravit zapečené těstoviny? Je to velice jednoduché. Uvaříte těstoviny, dáte do zapékací mísy spolu s dalšími surovinami na dochucení (zelenina, maso, omáčka apod.), přidáte nějaké to vejce, aby vše drželo pohromadě, posypete sýrem a celé to dáte do trouby a necháte zapéct. Za pár minut máte hotovo a můžete podávat. Zapečené těstoviny jsou navíc dobré i den dva po jejich přípravě, takže jsou ideální například jako oběd do práce.

x_MG_3919

Čas: 40 minut         Množství: 6 porcí            Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 500g brokolice
  • 4 vejce
  • sůl
  • pepř
  • kardamom
  • oregano
  • těstoviny
  • 150g tvrdého sýru (eidam)

Postup:

  1. V osolené vodě si uvaříme těstoviny dle návodu, na množství do zapékací misky, scedíme a necháme vychladnout.
  2. Mezitím, co se těstoviny vaří, si připravíme brokolici, očistíme ji, polovinu nakrájíme na menší kousky, druhou polovinu rozmixujeme v mixéru.
  3. Předehřejeme si troubu na 200°C a připravíme si zapékací misku.
  4. Kousky brokolice dáme spolu s těstovinami do zapékací misky.
  5. Rozmixovanou brokolici dáme do větší misky, přidáme 4 vejce a dle chuti okořeníme.
  6. Sýr nastrouháme nebo nakrájíme na menší kousky a polovinu přidáme k směsi rozmixované brokolice.
  7. Směsí zalijeme těstoviny a navrch posypeme zbylým sýrem, nebo poklademe plátky sýra.
  8. Zapékací mísu dáme do trouby a pečeme asi 20 minut do tuhé konzistence.

Zapečené těstoviny můžeme podávat ihned teplé, ale dobré jsou i na druhý den.

x_MG_3844

x_MG_3846

x_MG_3850

x_MG_3918