Zapečené brambory v troubě – vrstvený recept

Přemýšlíme-li nad rychlou a chutnou večeří či bleskovým obědem, jehož příprava nám nezabere mnoho času, pak mnohým z nás vyvstanou na mysli brambory zapečené v troubě, které chutnají malým i velkým. Jedná se o opravdu jednoduchý recept, se kterým sklidíte obrovský úspěch, i když na první pohled vypadá obyčejně. Připravíte jej ze surovin, které máte běžně doma a u sporáku strávíte maximálně hodinku.

Jak si připravit zapečené brambory v troubě

Pokud nemáte mnoho času nebo se vám jednoduše v polovině týdne nechce vymýšlet složitá večeře, pak jsou zapečené brambory v troubě vaší sázkou na jistotu. My jsme pro vás připravili recept na vrstvené brambory, po kterých se zaručeně budete olizovat až za ušima. Co budete potřebovat na přípravu tohoto pokrmu a jak postupovat při jeho přípravě? To vám prozradí následující řádky!

Potřebné ingredience:

  • 3 kg brambor
  • 2 balíčky plátkového sýra
  • 2 vejce
  • 500 ml smetany
  • 250 ml sladkého kečupu
  • 2 balíčky salámu Gothaj
  • 1 pórek
  • 1 kg cibule
  • 2 balíčky salámu Junior
  • 100 g strouhaného sýra

Postup přípravy:

Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na kolečka (pamatujte, že čím tenčí kolečka budete mít, tím rychleji je upečete) a rozdělte je celkem na 3 části. Poté očistěte zeleninu a nakrájejte ji na kolečka. I zeleninu rozdělte, tentokrát na dvě poloviny.

Nyní si připravte strouhaný sýr, plátkový sýr a oba salámy. Do pekáče dejte trochu oleje nebo sádla, pekáč vymažte a vysypejte strouhankou. Poté se pusťte do skládání vrstev.

1 vrstva: třetina osolených brambor, které lehce posypete mletou paprikou a kmínem.
2 vrstva: polovina cibule a polovina pórku.
3 vrstva: všechen salám gothaj a polovina plátkového sýra.
4 vrstva: druhá třetina osolených brambor, které okořeňte.
5 vrstva: druhá polovina cibule a pórku.
6 vrstva: všechen salám junior a zbytek plátkového sýra.
7 vrstva: zbytek brambor, které opět osolíte, okořeníte a posypete strouhaným sýrem.

Takto připravené vrstvy zalijte smetanou, kterou si předem rozmixujete s vejci a kečupem. Poté dejte pekáč do trouby a pečte pozvolna cca na 170°C tak hodinku a půl. Brambory jsou hotové, pokud jsou ve středu propečené.

Diskuze je uzavřena.