Vybíráme gril: Jak si vybrat správně?

Grilovací sezóna je v plném proudu. Chcete se také pochlubit svým kulinářským uměním a uspořádat zahradní párty? Začněte výběrem grilu – poradíme vám, podle čeho poznáte ten správný.

Vyberte si palivo

Na výběr máte v zásadě ze tří možností:

Zatímco elektrické grily vítězí ve městech, kde oceníte fakt, že neprodukují žádné spaliny ani kouř, takže si ho můžete rozdělat třeba na balkoně, nebo rovnou v kuchyni. Pokud ale máte zahrádku, nejspíš budete řešit, jestli zvolit plynový gril, nebo gril na dřevěné uhlí.

Tip: Mrkněte se na grilovani.cz, kde pořídíte všechny typy grilů, špízy na gril, grilovací náčiní, pomůcky a praktické rady a recepty – například na vynikajícího lososa na grilu.

Na dřevo, nebo na plyn?

Experti i rozsáhlé testy prokázaly, že neexistuje rozdíl v chuti připravovaného pokrmu – ať ho připravíte na plynovém, nebo klasickém grilu. Tak ale podle čeho se rozhodnout?

  • Plynové grily jsou dražší, ale za to robustnější. Po zahradě se s nimi manipuluje dobře, ale na výlet do přírody si ho nevezmete. Při grilování máte dokonalou kontrolu nad intenzitou plamene, a když budete chtít, budete mít za pár minut ugrilováno. Nečoudí, není cítit a údržba je celkem snadná.
  • Grily na dřevěné uhlí jsou levnější a lehčí, takže ho můžete klidně naložit do auta a udělat si párty v parku. Musíte si dát trochu práci s rozděláním ohně a udržováním plamene. K ruce budete potřebovat sprej s vodou, abyste lépe kontrolovali plamen. Provoní vám zahradu typickou vůní ohně. Nakonec je potřeba ho důkladně vyčistit.