Vaříme ze suroviny tempeh

Exotická surovina tempeh je u nás známá spíš jen ve vegetariánské a veganské kuchyni, kde je bohatým zdrojem bílkovin. Pochází z Indonésie, kde platí za tradiční jídlo. Co vlastně je tempeh a co všechno se z něj dá uvařit v české kuchyni?

Tradiční tempeh jsou uvařené sojové boby, naložené do zvláštní kultury, tvořící ušlechtilou plíseň. spolu s ní boby fermentují a výsledkem je bílá celistvá pevná hmota s vysokým podílem bílkovin vitamínů a vlákniny. Navíc je velmi dobře stravitelná – z výrobků ze sóji nejlépe. Tempeh se ale dá připravit i z cizrny nebo hrachu.

Jak připravit tempeh

Tempeh je skutečně alternativou masa, takže se dá připravit stejným způsobem. Můžete ho grilovat, jí se uzený či zapečený s těstovinami nebo v cuketě. Výborný je do masozeleninových směsí na orientální způsob – ve sladkokyselé omáčce, se zeleninou a rýžovými nudlemi a podobně. 

Ve vegetariánské kuchyni se často objevuje v běžných českých receptech, například uzený tempeh jako náplň bramborových knedlíků se zelím, přidává se do rizota a dalších oblíbených jídel, které si vegetariáni nedokáží úplně odpustit. 

Obecně platí, že natural tempeh je nutné ještě dál tepelně opracovat, zatímco uzený si můžete klidně dát jen tak, třeba nakrájet do zeleninového salátu.

Tipy na chutnou přípravu tempeh natural

Jestli si chcete na tempehu opravdu pochutnat, zkuste ho nejprve naložit do marinády a teprve potom restovat. Například skvěle chutná marinovaný ve směsi oleje, sojové omáčky medu a špetky chilli. Tempeh nakrájený na kostky nechte nejméně 2 hodiny marinovat a pak zprudka opečte. Přidejte k němu zeleninu nebo ho podávejte jen tak promíchaný s bulgurem nebo rýžovými nudlemi.

Zkusit můžete i marinádu z rajčatového protlaku, ostřejší hořčice a sojové omáčky. Ochutit ji můžete i oblíbenou směsí koření, případně jen pepřem a solí. Nejprve si na plátky nakrájený tempeh zprudka osmažte na oleji a pak ho nechte v marinádě pěkně obalit a proležet. Potom plátky znovu opečte.